Efter två nätters hatbrott i förorten Rissne går nu stadens invånare ihop för att visa att de inte tolererar homo- och transfobi.
1 av 24
Efter två nätters hatbrott i förorten Rissne går nu stadens invånare ihop för att visa att de inte tolererar homo- och transfobi. - Foto: privat / montage
Rissnes aktivitetshus Hundra74an hade dragit igång ett konstprojekt där unga tjejer involverades i att måla parkbänkarna på det grönskande torget.
2 av 24
Rissnes aktivitetshus Hundra74an hade dragit igång ett konstprojekt där unga tjejer involverades i att måla parkbänkarna på det grönskande torget. - Foto: Privat
Bara några timmar senare stod bänken i full brand.
3 av 24
Bara några timmar senare stod bänken i full brand. - Foto: Catja Kaloudis
På fasaden hade någon senare under natten klottrat ett stort kryss över bänken.
4 av 24
På fasaden hade någon senare under natten klottrat ett stort kryss över bänken. - Foto: privat
Samt skrivit hatiska ord om att pride inte är någonting för Rissne.
5 av 24
Samt skrivit hatiska ord om att pride inte är någonting för Rissne. - Foto: Hanna Carlsson
Rissnebon Catja Kaloudis var på väg hem från jobbet när hon upptäckte att bänken och intilliggande skyddspapper brann för fullt. Hon och ett förbipasserande par släckte elden tillsammans.
6 av 24
Rissnebon Catja Kaloudis var på väg hem från jobbet när hon upptäckte att bänken och intilliggande skyddspapper brann för fullt. Hon och ett förbipasserande par släckte elden tillsammans. - Foto: Catja Kaloudis
Dagen efter fortsatte målningen av de andra bänkarna enligt plan och samtidigt sattes kärleksfulla budskap upp i hela Rissne centrum.
7 av 24
Dagen efter fortsatte målningen av de andra bänkarna enligt plan och samtidigt sattes kärleksfulla budskap upp i hela Rissne centrum. - Foto: Amanda Leander
Den förstörda regnbågsfärgade bänken.
8 av 24
Den förstörda regnbågsfärgade bänken. - Foto: privat
Ungdomar fortsätter att måla bänkarna i centrum trots det som har hänt.
9 av 24
Ungdomar fortsätter att måla bänkarna i centrum trots det som har hänt. - Foto: Amanda Leander
En av de flera färgglada bänkarna.
10 av 24
En av de flera färgglada bänkarna. - Foto: Amanda Leander
En annan bänk med texten "Rissne".
11 av 24
En annan bänk med texten "Rissne". - Foto: Amanda Leander
"Kärlek övervinner allt!"
12 av 24
"Kärlek övervinner allt!" - Foto: Amanda Leander
"Alla är välkomna i Rissne."
13 av 24
"Alla är välkomna i Rissne." - Foto: Amanda Leander
"Ett Sundbyberg för alla."
14 av 24
"Ett Sundbyberg för alla." - Foto: Amanda Leander
"Tack mamma och pappa."
15 av 24
"Tack mamma och pappa." - Foto: Amanda Leander
Ungdomarnas kärleksbudskap flödar i förorten.
16 av 24
Ungdomarnas kärleksbudskap flödar i förorten. - Foto: Catja Kaloudis
"Du behöver inte förstöra saker för att du tycker det är fel eller jobbigt att se!"
17 av 24
"Du behöver inte förstöra saker för att du tycker det är fel eller jobbigt att se!" - Foto: Catja Kaloudis
"Rissne är en plats för alla!" och "Man blir kär i personen inte könet."
18 av 24
"Rissne är en plats för alla!" och "Man blir kär i personen inte könet." - Foto: Amanda Leander
"Sluta förstöra världen" och "Man får älska vem man vill. Ingen kan bestämma över dig eller dina känslor."
19 av 24
"Sluta förstöra världen" och "Man får älska vem man vill. Ingen kan bestämma över dig eller dina känslor." - Foto: Catja Kaloudis
Vänsterpartiets lokalpolitiker Jesper Wiklund är initiativtagare till eventet men understryker att det här inte är en partipolitisk aktion.
20 av 24
Vänsterpartiets lokalpolitiker Jesper Wiklund är initiativtagare till eventet men understryker att det här inte är en partipolitisk aktion. - Foto: Erika Petersdotter / Pressbild
Nere på tunnelbaneperrongen har väggarna fyllts av hjärtan i regnbågens alla färger som en kärleksmanifestation av medlemmar från Liberala ungdomsförbundet LUF.
21 av 24
Nere på tunnelbaneperrongen har väggarna fyllts av hjärtan i regnbågens alla färger som en kärleksmanifestation av medlemmar från Liberala ungdomsförbundet LUF. - Foto: Catja Kaloudis
Rissnes tunnelbanestation har sedan tidigare ett vackert regnbågsfärgat tema i sin befintliga konst.
22 av 24
Rissnes tunnelbanestation har sedan tidigare ett vackert regnbågsfärgat tema i sin befintliga konst. - Foto: Amanda Leander
Under fredagsmorgonen möttes förortens invånare av nya hatiska budskap, denna gång på väggen till tunnelbanestationens ingång.
23 av 24
Under fredagsmorgonen möttes förortens invånare av nya hatiska budskap, denna gång på väggen till tunnelbanestationens ingång. - Foto: Privat
– Min uppfattning är att Rissne är en förort där folk är väldigt stolta att bo, man identifierar sig med stadsdelen. Initiativet till bänkarna kom ju från Rissneborna själva. Sen finns det tyvärr homo- och transfobi som på alla ställen. Skillnaden är att i Rissne säger folk ifrån, säger Vänsterpartiets Jesper Wiklund till Nyheter24.
24 av 24
– Min uppfattning är att Rissne är en förort där folk är väldigt stolta att bo, man identifierar sig med stadsdelen. Initiativet till bänkarna kom ju från Rissneborna själva. Sen finns det tyvärr homo- och transfobi som på alla ställen. Skillnaden är att i Rissne säger folk ifrån, säger Vänsterpartiets Jesper Wiklund till Nyheter24. - Foto: privat

Homofobiska hatbrott i förorten – nu gör folk det här fina

Sundbybergsförorten Rissne har drabbats av homofobiska hatbrott två nätter i rad. Nu arrangeras Rissne Pride som en kärleksfull motaktion.


I efterdyningarna av det fruktansvärda massmordet i Orlando där 49 HBTQ-personer miste livet, har världen reagerat genom avsky och aktivt avståndstagande.

Under onsdagskvällen drabbades förorten Rissne i Sundbyberg utanför Stockholm av hatbrott i form av vandalisering.

Förortens aktivitetshus Hundra74an hade dragit igång ett konstprojekt där unga tjejer involverades i att måla parkbänkarna på det grönskande torget.

Med konst som verktyg valde tjejerna att lyfta fram mångfald och allas lika värde. En av bänkarna som blev färdig under onsdagseftermiddagen målades i regnbågsfärger.


Vid 23-tiden samma kväll var Rissnebon Catja Kaloudis på väg hem från stan och upptäckte att bänken och intilliggande skyddspapper brann för fullt.

Hon hittade ett tygstycke i närheten som hon kvävde elden med, tillsammans med ett annat förbipasserande par som också ringde brandkåren. I samband med släckningen kom flera ungdomar fram som var väldigt oroliga och rädda, ingen av dem hade sett något.


Senare under natten klottrade även någon "Pride är inte för Rissne" med stora bokstäver på husfasaden vid bänken.

Händelsen är polisanmäld, men enligt Västerortspolisen utreds den inte eftersom att det inte finns någon bevisning eller vittnesuppgifter.

– För mig är det här en kränkning mot vår demokrati, den fria yttrandefriheten och kulturyttringen. Det är så jäkla fel, säger Catja upprört till Nyheter24.

Under torsdagsmorgonen var Vänsterpartiets lokalpolitiker Jesper Wiklund på plats i centrala Sundbyberg för att dela ut flygblad, som han brukar göra varje torsdagsmorgon.

Han fick höra talas om vandaliseringen via en partikamrat och de bestämde sig omgående för att arrangera en motaktion i form av Rissne Pride, en kärleksfull picknick på fältet vid torget.

Upplägget är tänkt att vara väldigt spontant. Det är ingen demonstration, det kommer inte finnas några talare eller flygblad och arrangemanget är politiskt obundet.


Jesper skickade under gårdagen inbjudan till samtliga lokalpolitiker att medverka under Rissne Pride, förutom till Sverigedemokraterna som enligt honom är ett homofobiskt parti.

I nuläget har flera hundra personer anmält intresse till evenemanget, däribland Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin som själv bor alldeles i närheten.

När Nyheter24 var på plats i Rissne under gårdagen var torget fullt med ungdomar, där några av dem arbetade aktivt med att måla vidare på de övriga bänkarna i centrum.


På Svenska Kyrkans initiativ har väggarna i centrum pyntats med regnbågshjärtan som har prytts med kärleksbudskap från ungdomarna själva.


Nere på tunnelbaneperrongen – som redan har ett regnbågstema i sin befintliga konst – har väggarna fyllts av hjärtan i regnbågens alla färger som en kärleksmanifestation av medlemmar från Liberala ungdomsförbundet.


På torsdagsförmiddagen tog Sundbybergs politiker beslut om att köpa in en ny regnbågsbänk, denna gång i metall.

– Det blir en symbol, en markering från staden om att det här inte okej. Det är också en signal att ni kan försöka sabba och motverka ett öppet samhälle, men ni kommer förlora den fajten. Vi är fler, har större övertygelse och mer resurser, säger Moderaternas lokalpolitiker Mikael T Eriksson till Mitt i Sundbyberg.

När Rissneborna kom till centrum under fredagsmorgonen möttes de tyvärr av nya liknande slagord som föregående natt, nu spraymålade över hela tunnelbaneingångens fasad.


Det om något är ett tecken på att kvällens Rissne Pride är en i allra högsta grad viktig aktion.

Inte bara på lokal nivå, utan även för att hedra de människor som miste sitt liv i Orlando och för alla människors lika värde världen över.

– Min uppfattning är att Rissne är en förort där folk är väldigt stolta att bo, man identifierar sig med stadsdelen. Initiativet till bänkarna kom ju från Rissneborna själva. Sen finns det tyvärr homo- och transfobi som på alla ställen. Skillnaden är att i Rissne säger folk ifrån, säger Vänsterpartiets Jesper Wiklund till Nyheter24.


Fotnot: Rissne Pride äger rum klockan 17:00 i dag fredag 17:e juni i Rissne centrum.

Här kan du se ett TV-inslag från när vi besökte Grönkullaskolan i Sundbyberg tidigare i vår för att se hur de upplever skolmaten. Besöket visade klart och tydligt det engagemang som lärare och elever känner för sin förort.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du också fira Pride i år?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.