Skicka pengar via app.
1 av 3
Appen Swish bryter mot Apples nya regler – eftersom den behöver Bank ID. - Foto: TT BILD
App
2 av 3
Detta på grund av att appen kräver inloggning med Bank-ID. - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT
Skicka pengar via app.
3 av 3
Och det tillåter inte Apple i sina regler. - Foto: Mark Schiefelbein

Swish kan snart försvinna: "Den här situationen är olycklig"

Den omåttligt populära betalappen är en av flera som hotas efter att Apple satt upp nya regler.


Just nu pågår ett appbråk. Det till följd av att Apple kan sätta stopp för appar som kräver legitimering med Bank-ID, skriver sajten breakit.

Till följd av detta är appar som populära Swish och även appar som tillhör exempelvis Försäkringskassan hotade. Antalet personer som kommer drabbas är extremt många. Swish har tre miljoner användare.

Tidigare har Swish drabbats av driftstörningar och försvann från App store exempelvis. Det trodde många dock var löst – men nu fortsätter bråket.

Apple håller på att göra om sin app-butik och då har de ändrat villkoren för alla app-utvecklare. Apple vill kort sammanfattat inte att två appar ska vara beroende av varandra.

– Det är ren diktatur. Apple paketerar allt så bra att man glömmer bort att det är en kommersiell aktör som styr vad som kan komma ut. Det är ett par killar i Kalifornien som bestämmer över samhällskritiska funktioner, säger Didde Brockman, teknisk chef på sparappen Dreams till breakit.se

Själva appen Bank-id drivs av företaget Finansiell id-Teknik som ägs av sju banker – en av dem är Swedbank.

– Det är det i särklass populäraste inloggningssättet. Det är också det vi rekommenderar, eftersom det är säkrast. Därför är den här situationen olycklig, säger Claes Warrén, presskontakt, till Aftonbladet.

Det kommer i vilket fall gå att logga in på bankerna via exempelvis särskilda bankdosor. Men kanske inte med Bank-ID i fortsättningen. Det får framtiden visa.

Uppdatering

Under tisdagen talade Nyheter24 med Swish. Appens presstalesperson Per Ekwall dementerar ryktena. Appen kommer inte alls försvinna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du Swish?
Tack för din röst!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.