Mannen körde bil efter att ha tagit sömntabletter och druckit whisky. Nu frias han av hovrätten.
1 av 3
Mannen körde bil efter att ha tagit sömntabletter och druckit whisky. Nu frias han av hovrätten. - Foto: TT
Mannen ska nämligen ha utfört brottet i sömnen enligt honom själv.
2 av 3
Mannen ska nämligen ha utfört brottet i sömnen enligt honom själv. - Foto: SCANPIX NORWAY
Mannen dömdes för grovt rattfylleri i tingsrätten, men frias nu alltså av hovrätten.
3 av 3
Mannen dömdes för grovt rattfylleri i tingsrätten, men frias nu alltså av hovrätten. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Svensk man sa att han körde rattfull i sömnen – frias av hovrätten

Mannen från Skaraborg hade druckit whisky och tagit sömntabletter, sedan körde han bil. Men nu frias han – eftersom han ska ha kört i sömnen.


Mannen fälldes för grovt rattfylleri av tingsrätten. Men nu frias han av hovrätten – eftersom han säger att han körde bilen i sömnen, skriver Göteborgs Posten.

I rätten konstaterades att mannen vid tiden för brottet ska ha haft mycket svåra sömnproblem. Därför tog han sömntabletter, och drack whisky.

En inkallad expert förklarade under rättegången att vissa personer under sådana omständigheter kan köra bil i sömnen.

"Utredningen ger alltså stöd för att det läkemedel som han använde kan orsaka sömngång och att en person kan utföra så pass komplexa handlingar som att köra bil, även om det är ovanligt", skriver hovrätten i sin dom, rapporterar Göteborgs Posten.

Nyheter24 har tidigare skrivit om ett liknande fenomen där allt allt fler personer påstår att de har sexsomni och begår våldtäkter i sömnen.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du på att man kan köra bil i sömnen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.