Efter beskedet om att Storbritannien vill lämna EU har världens börser rasat.
1 av 3
Efter beskedet om att Storbritannien vill lämna EU har världens börser rasat. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Pixabay
Stockholmsbörsen har dock haft midsommarstängt, men när den öppnade i morse klockan 09.00 föll den kraftigt med omkring sex procent.
2 av 3
Stockholmsbörsen har dock haft midsommarstängt, men när den öppnade i morse klockan 09.00 föll den kraftigt med omkring sex procent. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Enligt Johanna, sparanalytiker på banken Avanza, bör man dock inte vara särskilt orolig av börsraset.
3 av 3
Enligt Johanna, sparanalytiker på banken Avanza, bör man dock inte vara särskilt orolig av börsraset. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Jätteras på Stockholmsbörsen – så kan det påverka dina pengar

När Stockholmsbörsen öppnade i morse rasade den kraftigt.


Efter beskedet om att Storbritannien vill lämna EU har världens börser rasat. Stockholmsbörsen har dock haft midsommarstängt, men när den öppnade i morse klockan 09.00 föll den kraftigt direkt med omkring sex procent.

Reaktionen var dock ganska väntad, menar Johanna Kull, sparanalytiker på banken Avanza.

– Det är ungefär vad vi förväntade oss. Börsen är ner drygt fem procent i dag och det var vad de flesta hade räknat med. I ett långt perspektiv är det inte allvarligt för våra pengar, utan det är mer en naturlig oro av Brexit, säger hon till Nyheter24.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Enligt Johanna Kull bör man inte vara särskilt orolig av börsraset.

– Det här påverkar inte direkt ditt jobb eller din lön, utan det här är snarare en politisk oro om vad som ska hända. Om man sparar långsiktigt på börsen, till exempelvis ett lägenhetsköp, behöver inte det här vara mer än ett kortsiktigt hack på kurvan. Ett fartgupp liksom, säger Johanna Kull.

Om man har fonder eller aktier på börsen, hur bör man agera nu?

– Har du pengar i aktier eller fonder som du inte ska använda inom de närmaste två åren kan du sitta lugnt i båten, ha lite is i magen och vänta ut det här. Är det däremot pengar som du ska använda till en resa i höst eller till en lägenhet nästa vår – ja, då ska pengarna inte vara på börsen. Det ska de egentligen aldrig i de fallen och har då inget med Brexit att göra, säger Johanna Kull.

/
Ras
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Sparar du pengar på börsen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.