Chefer som ringer och stör kan bryta mot lagen.
1 av 2
Chefer som ringer och stör kan bryta mot lagen. - Foto: TT
Du kan kräva ekonomisk kompensation.
2 av 2
Du kan kräva ekonomisk kompensation. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Blir du störd av chefen på semestern? Då bryter hen mot lagen

Ringer chefen dig mitt under ledigheten? Då gäller det här.


Tänk dig att du sitter i solstolen med en drink och lyssnar på lite skön musik mitt i sommaren. Plötsligt surrar det till i mobilen. Det är från chefen. ”Kan du kolla igenom mejlet jag skickade nu?”

Tyvärr är det här inte helt ovanligt. Men visste du att det är helt okej att skita i chefens order när du har semester? Faktum är att din chef bryter mot lagen om hen ger dig order under semestern.

– Ett kort telefonsamtal kanske man får stå ut med om man är dum och svarar i telefonen. Det kanske inte är ett brott mot lagen. En beordran från arbetsgivaren är däremot ett tydligt lagbrott, säger Susanne Lundberg, chef på arbetsrättsenheten på LO-TCO till Helsingborgs Dagblad.

Men vad kan du som anställd kräva om chefen inte kan hålla tassarana borta från din ledighet? Jo, du kan faktiskt kräva skadestånd och rätt till ekonomisk kompensation.

– Du är inte skyldig att stå till förfogande under semestern. Det ligger i sakens natur att semestern är för att koppla av, säger Lundberg till HD.

Så om du ligger där i hängmattan och chillar och du ser att chefen ringer – stäng av skiten och somna om. Du har lagen på din sida.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar din chef störa dig på semestern?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.