Göteborgspolisen Patrik "Putte" Nordgren kallade invandrare för skäggbarn och skräp.
Göteborgspolisen Patrik "Putte" Nordgren kallade invandrare för skäggbarn och skräp. - Foto: TT/Faksimil Facebook

Känd som sjungande polisen – kallade invandrare för skräp och skäggbarn

Nyheter24 avslöjar att polisen som sa att "man får skylla sig själv" om man blir utsatt för brott även har skrivit rasistiska åsikter på Facebook.


Nyheter24 har tidigare skrivit om Göteborgspoliserna som sjunger schlager i polisbilen. Nyligen uppdagades att den ena av dem, Patrik "Putte" Nordgren skrev på sin Facebok att "ibland får brottsoffer skylla sig själva."

Patrik beskrev i sitt inlägg om när han vittnade två fulla tjejer gå in i en svarttaxi. Han skrev bland annat:

“Väljer du att hoppa in i en ‘svarttaxi’ gör du ett eget aktivt val och jag hoppas inte du ringer mig när skiten träffar fläkten! För ibland får man faktiskt skylla sig själv…”

Nyheter24 kan nu avslöja att det inte var första gången "Putte" uttryckte starka åsikter på Facebook.

I december beskrev Patrik nordafrikanska barn som "skäggbarn".

Bildkälla: Faksimil Facebook

Och i januari kallade han invandrare för skräp.

Bildkälla: Faksimil Facebook

Men var går gränsen för vad en polis, i egenskap av privatperson, får skriva i sociala medier? Nyheter24 ringde upp Storgöteborgs polisområdeschef Erik Nord.

– Det är inget trevligt anslag i det, men det ryms inom hans privata yttrandefrihet, berättar Nord för Nyheter24.

Han menar att journalister med rätta kan undra vad polisen har för kvinnosyn, men så länge åsikterna framförs privat och de inte utger sig för att företräda polisen, ser han inget fel i att utrycka sina åsikter.

– Som arbetsgivare menar jag att det är okej, man får säga så.

Han menar att delar av Patriks uttalande hade polisen själva kunnat göra på deras Facebooksida.

– Det vill säga: Åk inte svarttaxi. För frekvensen av brott som händer i svarttaxi är så mycket större att det är onödigt att utsätta sig för den risken, menar han.

Men finns det ingen gräns för vad poliser får skriva?

– Det som kan tryckas i etablerade medier som bygger på hyfsade demokratiska värderingar, borde även kunna framföras via privata åsikter. Men om någon skulle skriva sina starka privata åsikter öppet på Facebook om att kvinnor är mindre värda än män och att färgade människor har mindre värde, då finns det en anledning att ta ett samtal med den personen.

Nord håller med om att Patriks uttalanden om "så får vi stopp på allt skräp som kommer över våra gränser" och "nordafrikanska skäggbarn" inte är trevliga och befinner sig i gränslandet.

– Men det är inte kränkande mot någon enskild individ eller folkgrupp, för invandrare är ju ingen typ av folkgrupp.

Men han kallar ju invandrare för skräp.

– Ja, jag har inte läst det här. Men det här är lite allvarligare än uttalandet om tjejer som åker svarttaxi.

"Det finns något som heter yttrandefrihet"

När Nyheter24 kommer i kontakt med Patrik Nordgren vägrar han själv att kommentera vad han menar med Facebook-inläggen.

– Jag skrev inte det här i min roll som polis utan i min roll som privatperson. Även poliser är privatpersoner. Jag har inte lagt ut det i något forum, utan på min privata Facebook-sida och det finns något som heter yttrandefrihet, berättar han för Nyheter24.

Kan du förstå att medborgare känner sig otrygga när poliser tänker och skriver så här?

– Som sagt, det här är en privat Facebook-sida och det är inget som jag har yttrat i tjänst eller hänvisat till polismyndigheten. Det är en privat Facebook-sida, och det är yttrandefrihet.

Patrik menar att det är upp till hans chefer att döma vad som är olämpligt för poliser att skriva i sociala medier. Erik Nord menar att olika begrepp per automatik inte är rasistiska, även om några kan tycka det.

– Jag tror att du ställer väldigt höga krav på en yrkeskår där det finns ett rättmätigt krav att man ska få en rättvis behandling oavsett vem man är. Och där finns det en glidande skara om vad som är rasistiskt. Är man rasist om man använder begreppet skäggbarn? Ja, några tycker det, men det tycker inte några andra. Man lägger inte begreppen på samma nivå. Det är inte sjävklart för oss som arbetsgivare att kliva in där, avslutar Nord.

Tidigare dömd för tjänstefel

Patrik Nordgren är tidigare dömd för tjänstefel efter att i januari 2011 ha stoppat en bilförare en minuts promenadväg från sitt hem. Då bilföraren saknade körkort omhändertog Patrik bilnycklarna och meddelade att de kunde hämtas upp på Mölndals polisstation. Hans kollega uppmanade honom att släppa mannen. Då ska Patrik, enligt förfaren ha sagt "Nej, han ska få sig en läxa."

Patrik bestämde sig för att avlägsna den 19-årige mannen genom att köra honom till en plats nästan 2 mil därifrån. Därefter släpptes han av i en båthamn i nollgradig vinter, iklädd en t-shirt och en tunn jacka. Han saknade vantar och mössa, och fick promenera 30-40 minuter till närmaste busshållplats för att kunna ta sig hem. För tjänstefelet dömdes Patrik till dagsböter.


/
/
/
Ran
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

Støre möblerar om i regeringen

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.