Ett enormt brottssyndikat är nu på väg att upplösas.
1 av 3
Ett enormt brottssyndikat är nu på väg att upplösas. - Foto: Instagram/Polisen
Det efter att svensk och tjeckisk polis samarbetat en längre tid.
2 av 3
Det efter att svensk och tjeckisk polis samarbetat en längre tid. - Foto: Polisen
Tre av männen som gripits är hemmahörande i Malmö och Arlöv.
3 av 3
Tre av männen som gripits är hemmahörande i Malmö och Arlöv. - Foto: Polisen

Som hämtat ur Breaking Bad – mönstermedborgaren var knarkkung

Knarkungen har fått priser för sitt medborgerliga engagemang. Nu har han åkt fast efter att svensk och tjeckisk polis länge samarbetat.


Om du har sett Breaking Bad så kommer du ihåg den stora knarkkungen Gustavo Fring, mönstermedborgaren som bland annat samarbetade med polisen. Nu har en liknande händelse uppdagats i Tjeckien och Sverige.

Sammanlagt har åtta personer gripits den senaste tiden ur vad som ska vara ett brottssyndikat som verkat i Tjeckien och Sverige. Verksamheten har haft sin bas i Tjeckien och där tillverkat amfetaminet för att sedan smuggla det till Sverige. En verksamhet som polisen misstänker pågått i minst 20 år, skriver Sydsvenskan.

Tre av personerna som är gripna är hemmahörande i Malmö och Arlöv och en av dessa ska vara mönstermedborgaren som tilldelats priser för sin engagemang i samhället. Männen är 56, 59 och 61 år gamla och sitter just nu i svenskt häkte men ska överlämnas till den tjeckiska polisen som håller i utredningen.


Den tredje juni beslagtogs 20 kilo amfetamin i Rostock.
Bildkälla: Polisen

De åtta som gripits ska vara topparna i organisationen men 56-åringen och 61-åringen ska vara vara hjärnorna bakom brottssyndikatet.

– Vi är väldigt nöjda att vi lyckades komma åt topparna i den här organisationen. Vi har lagt ner mycket tid och resurser, säger Stefan Steiner, spaningsledare på den svenska polisens utredningsenhet till Sydsvenskan.

Under de 20 åren som syndikatet har verkat i Sverige misstänker polisen att de framställt 3.5 ton amfetamin. Och under två års tid har polisen lyckats beslagta sammanlagt 100 kilo som beräknas ha ett värde på 50 miljoner kronor.


Tjeckisk polis gren en Malmöbo i 40-årsåldern i December. I bilen hade han 17 kilo amfetamin.
Bildkälla: Polisen

Förutom mönstermedborgaren finns det en till koppling till succéserien Breaking Bad. En av männen som gripits i Tjeckien är nämligen "kocken", personen som alltså har framställt amfetaminet.

Samarbetat mellan Tjeckien och Sverige i detta ärende är nu avslutat. Tidigare hade flera kurirer och säljare kopplade till syndikatet gripits, och den sista delen av samarbetet var alltså att plocka topparna, skriver Sydsvenskan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!