Maria Hansson Nielsen nekades att köpa cigaretter.
Maria Hansson Nielsen nekades att köpa cigaretter. - Foto: Elisabeth Olsson Wallin

Maria fick inte handla i kiosk: "Du är inte välkommen här"

​När Maria Hansson Nielsen skulle handla cigaretter i en central tobaksbutik i Stockholm blev hon nekad.


Det var när transaktivisten Maria Hansson Nielsen i tisdags var på väg från Pride House till sitt vandrarhem som hon upptäckte att hon hade slut på hemrullade cigaretter. Hon gick då in i tobaksbutiken för att köpa ett paket, men fick i kassan höra att “sådana som du är inte välkommen här, gå”.

Maria frågade mannen i kassan varför hon inte fick handla, men fick inget svar. Hon valde då att inte starta ett bråk utan gå därifrån, med ett högt och tydligt “det här är diskriminering.”

– När jag kom ut kände jag mig kränkt, men det var samtidigt skönt att det var jag, som är transaktivist och arbetar med sådana här frågor, berättar Maria för Nyheter24.

– Hade det varit någon annan person som mådde väldigt dåligt som blev trakasserade hade det kunnat sluta i en tragedi. Den personen skulle kunna hamna i självmordsstatistiken där transpersoner är överrepresenterade, menar hon.

Transfobin ökar i Sverige

Maria, som är transaktivist och ordförande för RFSL Hälsingland, säger att transfobi och särskilt hotmejl inte är något ovanligt. Men det var första gången som hon har blivit nekad att handla i en butik.

Förra året publicerade Folkhälsomyndigheten resultatet från en undersökning som visade att varannan transperson har utsatts för diskriminering under de senaste tre månaderna. Undersökningen visade även att fler än var tredje transperson har under det senaste året övervägt att ta sitt liv.

– I Sverige i dag, där man tycker att allt är bra och tillåtet, finns det inte bara transfobi utan även homo- och bifobi. Något som har hållit på länge, men som har ökat de senaste åren, menar Maria.

Butiksägaren nekar

Enligt butiksägaren arbetade han själv i butiken under hela gårdagen och vill inte kännas till händelsen, skriver Aftonbladet.

Hur känns det att butiksägaren nekar?

– Jag är inte ett dugg förvånad. Om du skulle diskriminera någon på din arbetsplats, skulle du då erkänna det? Nej, det förvånar mig inte alls.

Händelsen är anmäld till DO

I dag har Maria anmält händelsen till diskrimineringsombudsmannen.

– Mina vänner tycker att jag är för snäll och mesig ibland, för diplomatisk. Men om det inte finns några svar är det ingen idé att stå där. Då hade det varit jag som trängt mig på honom. Då tar jag hellre den juridiska vägen – en anmälan, avslutar Maria.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.