Polisen kan utrustas med kroppskameror för att kunna dokumentera brott och bevisning.
Polisen kan utrustas med kroppskameror för att kunna dokumentera brott och bevisning. - Foto: TT

Svensk polis kan få kameror i uniformerna

Efter lyckade försök med så kallade kroppskameror funderar nu även den svenska polisen på att införa tekniken.


I Storbritannien har lyckade försök gjorts med kroppskameror, det vill säga kameror som är inbyggda i polisens uniformer. Kamerorna är tänkta att spela in film som sedan kan användas som bevismaterial i en mängd olika utredningar.

Och enligt programmet "I lagens namn" i Sveriges Radio P1 verkar det som sagt som att försöken gått bra. Under ett år spelades över 50 000 videoklippin, från 650 poliser som utrustats med kameror. Resultatet blev att antalet tjänstefelsanmälningar mot polisen minskade med 33 procent.

Polisen i Sverige ställer sig nu positiva till att införa tekniken även i här.

I Sverige anmäls 1 600 polisingripanden som felaktiga eller till och med brottsliga. Förhoppningen är att en tredjedel av dessa ska kunna avslutas genom den nya kameratekniken. Men polisens utvecklingscentrum förespråkar också en stark reglering.

Det har faktiskt gjorts prov med kameror på svenska polisuniformer tidigare. Och även då har polisen sett effekter av kamerorna. Ett av fallen som tas upp i programmet i P1 handlar om att det hjälpt polisen att identifiera fotbollshuliganer. Ett annat handlar om ett våldtäktsmål i Göteborg.

Den polis som först kommit till platsen var utrustad med kroppskamera och på filmen kunde man sedan se att kvinnan var uppenbart chockad efter händelsen. Filmen spelades inte upp under rättsförhandlingar i tingsrätten, men användes efter överklagan i hovrätten.

Och efter att ha sett filmen valde hovrätten att ge våldtäktsmannen ett strängare straff.

Även juridikprofessor Dennis Töllborg är ganska positiv till användandet av kameror.

– Det är svårt att hitta någon som är negativ till kamerorna, polisförbundet har pekat på nyttan för att dokumentera, men det kräver att kameran är på och inte selektivt på - och att man inte redigerar banden. Polisen i Sverige har ju gjort det förut, som bekant, säger Dennis Töllborg i programmet, och refererar till upploppen i Göteborg 2001 där Uppdrag granskning senare kunde visa att polisen manipulerat filmer.

Men att skaffa alla kameror kan bli en kostsam historia för det svenska rättsväsendet då varje kamera kostar uppemot 10 000 kronor.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en övervakningsfilm som visar de brutala övergreppen mot fångar i ett ungdomsfängelse.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det är en bra idé med kroppskameror?
Tack för din röst!