En person blev biten av en skallerorm under sommaren – notan blev dyr.
1 av 3
En person blev biten av en skallerorm under sommaren – notan blev dyr. - Foto: Montage/TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: TT

​Blev biten av farlig orm – fick betala 150 000 kronor för motgift

Att bli biten av en orm kan inte bara bli farligt utan även väldigt dyrt.


Flera personer har i sommar blivit bitna av exotiska giftormar, en av dem boendes i Mellansverige.

Men hur det gick för personen är oklart, annat än att det blev en dyr historia. Det var nämligen apoteket C W Scheele på Klarabergsgatan i Stockholm som snabbt fick fixa fram serumet.

– Det var en riktigt farlig orm, en skallerorm. I det här fallet var det väldigt bråttom att få iväg motgiftet till sjukhuset, säger apotekschefen Katarina Sommar till TT via Sydsvenskan.

Därefter kunde apoteket fakturera landstinget på 150 000 kronor.

Nationellt uppdrag för motgift

Apoteket C W Scheele är ansvariga för att ta hand om landets antidotlager, det vill säga motgift – ett uppdrag de har fått från socialstyrelsen.

– Om det är någon som blir biten av en orm i landet så skickar Scheele motgift. Antidoser finns även på en del sjukhus, men särskilt dyrare ormserum har vi här. Det kan vara mot taigan eller kobra, som kostar väldigt mycket att ta fram, berättar Sommar.

Sällan skickar apoteket serumet till personer som arbetar med farliga djur. Det är oftast till folk som har blivit bitna av de giftormar som de har som husdjur. Något som händer några gånger om året.

Det dyra ormserumet betalas med skattemedel.

– Det är ingenting som patienten står för, det är en kotnåd som landstinget står för, berättar Erik Berglund, presstalesperson på Stockholms läns landsting, till TT via Sydsvenskan.

Orm
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.