Aron Andersson ger sig ut på sitt nya äventyr – att bli den första rullstolsburne som skidar till Sydpolen.
1 av 5
Aron Andersson ger sig ut på sitt nya äventyr – att bli den första rullstolsburne som skidar till Sydpolen. - Foto: Montage/Peter Mattsson
Aron Andersson.
2 av 5
Aron Andersson. - Foto: Peter Mattsson
Aron Andersson.
3 av 5
Aron Andersson. - Foto: Peter Mattsson
Aron har tidigare simmat 37 kilometer för välgörenhet.
4 av 5
Aron har tidigare simmat 37 kilometer för välgörenhet. - Foto: Malin Ingevald
Han har även bestigit Kebnekaise, Kilimanjaro och det norska fjället Trolltunga.
5 av 5
Han har även bestigit Kebnekaise, Kilimanjaro och det norska fjället Trolltunga. - Foto: Christoffer Haas

Arons extrema utmaning – första rullstolsburne att skida till Sydpolen

Äventyraren Aron är känd för sitt välgörenhetsarbete. Nu beger han sig ut på ett nytt äventyr – till Sydpolen.


Han var den första rullstolsburne att bestiga Kebnekaise. I helgen var han den första att genomföra Ironman i Kalmar i rullstol.

Nu ger sig den tidigare idrottsmannen och numera äventyraren Aron Anderson på ett ännu större äventyr. Det farligaste någonsin.

Han ska nämligen vara den första rullstolsburne att skida till Sydpolen. 18 år efter att första svensken Ola Skinnarmo nådde samma slutdestination.

När Aron var 9 år gammal blev han sjuk i cancer och efter operation hamnade han i rullstol. Efter det har han bland annat deltagit i flera Paralympics, simmat över Ålands hav och åkt Vasaloppet tre gånger.

– När jag var sjuk trodde jag aldrig att jag skulle kunna göra en sådan här grej. Det var mycket kring Ola Skinnarmo i medierna då. Jag trodde aldrig jag skulle kunna göra något liknande, berättar han för Nyheter24.

– Men när jag gjorde Kebnekaise började jag fundera på andra äventyr. Då växte idén om Sydpolen som ett riktigt stort äventyr jag skulle kunna göra. Sen insåg jag att det är möjligt, jag kan fixa det här.

I flera år har Aron i flera projekt dragit in pengar till Barncancerfonden. Likaså är det denna gång.

I november åker Aron till Sydamerika och därefter vidare till Antarktis. Därifrån börjar han och guiden, sitt enda sällskap, skida. Det är en lång resa på 64 mil som Aron har framför sig och han rör sig efter hur mycket pengar fonden har lyckats samla in. För var tionde krona rör han sig en meter, och totalt ska de samla in 6,4 miljoner.

Hur känns det inför resan?

– Det är pirrigt, helt klart. Det är ett stort äventyr, en månad på skidor, som är väldigt fysiskt ansträngande samtidigt som det är mycket pengar som ska samlas in.

Finns det något som kommer göra att du ger upp?

– Det är väl helt enkelt att det inte går längre. Att det blir farligt för hälsan, att man förfryser eller skadar sig. Jag tänker inte riskera livet i onödan – men annars tänker jag kriga på.

Hur motiverar du dig själv?

– Mycket av motivationen är ju att samla in pengar till Barncancerfonden. Cancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken för barn 1-14 år. Jag vet vilket helvete de här barnen går igenom, och jag önskar att jag kan hjälpa till så att inte fler barn behöver göra det. Det är en stark motivationskraft, berättar Aron för Nyheter24.

I november ger sig Aron ut på det stora äventyret och förväntas vara borta ungefär två månader. Fram till dess ligger han i hårdträning.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.