1 av 4
2 av 4
- Foto: ERIKA OLDBERG / TT
3 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
4 av 4
- Foto: Claudio Bresciani / TT

Här är de svenska orden du aldrig ska säga – någonsin

Flera ord har blivit förlegade i dagens samhälle och tur är väl det då vissa ord bara är så fel.


Det finns många ord som användes flitigt för flera år sedan eller längre bort i tiden men som nu anses vara fel. att använda. Nyheter24 valde att undersöka hur det kommer sig att vissa ord byts ut och blir förlegade.

– Samhället utvecklas och nu är vi lite mer försiktiga med vad vi säger, sen har nog organisationer fått mer utrymme nu än förut vilket gör att de kan bestämma vad de vill bli kallade, säger Ingrid Olsson, språkvårdare på Språkrådet till Nyheter24.

Nedan listar vi sex ord som används mindre och mindre i det svenska språket.

1. Dövstum

Efter en lång kamp av Sveriges Dövas Riksförbund, SDR beslöt 1951 den dåvarande skolstyrelsen att begreppet skulle avskaffas och att döv skulle bli den officiella benämningen. Begreppet är helt enkelt felaktigt eftersom det återspeglar vanställningen om att döva inte kan använda rösten.

– De som använder begreppet gör det av okunskap, det uttrycks inte ofta i syfte att vara kränkande eller nedlåtande, Säger Jenny Ek, kommunikationsansvarig på SDR till Nyheter24.

Ordet används fortfarande i vissa situationer, oftast i media men även i samtal människor emellan.

– För flera döva känns begreppet mycket kränkande eftersom det speglar ett uttryck från en tid i Sverige där döva levde ett liv under förtryck, där bland annat teckenspråk var förbjudet och talundervisning upptog stor del av deras skolgång på bekostnad av tid för kunskapsinhämtning, säger Jenny Ek.

Bildkälla: TT
Vissa döva kan inte uppfatta det talande språket medan andra har begränsad hörselförmåga.

2. N-ordet

N-ordet började användas under 1600-talets slavhandel men det var inte förrän på 1900-talet som ordet började ses som fel skriver Språktidningen. Ordet anses vara okej att skriva eller säga om man diskuterar ordet i sig, som i denna text.

– Det finns ett problem i att man fortfarande använder ordet i media då vissa kanske googlar på det och ser att tidningar skriver ordet och då tror att det är accepterat, säger språkvårdaren Ingrid Olsson.

3. Rullstolsbunden

Rullstolsburen eller rullstolsbunden? Lars Andersson vid Handikappades Riksförbund säger till GP att rullstolsburen är ett bättre ord på grund av att det finns en positiv klang, medan rullstolsbunden låter som att man har en lägre livskvalité.

Bildkälla: TT
Det är rullstolsburen som gäller.


4. Handikappad

Sedan 2007 har socialstyrelsen gått ut och avrått personer att använda ordet handikappad och istället ska funktionshindrad användas istället. En förklaring som Språktidningen ger är följande: "Om du har nedsatt hörsel men kan höra en föreläsning med hjälp av hörselslinga har du ett hinder men du är inte handikappad."

5. Zigenare

Zigenare användes i en större grad förr i tiden för att beskriva romer från Balkan i Sverige. Romerna själva ville bli kallade romer och under 1990-talet började den benämningen användas mer flitigt i Sverige skriver Språktidningen.

Bildkälla: TT
Förut benämndes romer som zigenare.

6. Sockersjuka eller diabetes?

Förr i tiden använde personer ordet sockersjuka då kroppen innehåller en stor mängd socker vid sjukdomen. Nu ska du dock säga diabetes och om du är inne på Diabetesförbundets hemsida och söker på sockersjuka kommer det endast upp en träff, det kan nog ge en vink åt vilket ord som du borde använda.


Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
Ord
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!