Bobbo med mamma Ullis.
1 av 4
Bobbo med mamma Ullis. - Foto: Privat
Ullis hade aldrig kunnat föreställa sig omfattningen av den spridning som hennes hjärtskärande inlägg har fått på kort tid.
2 av 4
Ullis hade aldrig kunnat föreställa sig omfattningen av den spridning som hennes hjärtskärande inlägg har fått på kort tid. - Foto: Privat
Bobbo med hela sin fina familj.
3 av 4
Bobbo med hela sin fina familj. - Foto: Elin Gartland
Bobbo brukar säga att hon är en prinsessa, enligt hennes mamma.
4 av 4
Bobbo brukar säga att hon är en prinsessa, enligt hennes mamma. - Foto: Privat

Bobbo hotades bli slagen för sin hudfärg på första skoldagen: "Trodde jag var prinsessa"

Ullis hjärtskärande inlägg om sin femåring har rört många till tårar. Här berättar hon för Nyheter24 om reaktionerna efter uppståndelsen.


Ullis Bydéns berättelse om sin femåriga dotter Bobbos första dag i förskoleklass har på kort tid delats av många tusentals människor och spridits som en löpeld, även utanför landets gränser.

Det var redan under den första skoldagen som Bobbo skulle förstå att hennes hudfärg inte bara var annorlunda från många andras, utan dessutom fel i vissa personers ögon.


"Det var en pojke som sa att jag är en neger, och negrar brukar man slå.
Mamma, jag trodde jag var en prinsessa."

– När Bobbo sa de orden till mig gjorde det så fruktansvärt ont, det var ett krossat mammahjärta. Man blir arg, kall, tom och ledsen framförallt. Det är tusen känslor som far genom kroppen, säger Ullis från Kilafors till Nyheter24.

Känslostormarna har varit konstanta sedan händelsen, men också på grund av – eller kanske tack vare – den stora uppståndelsen kring Ullis rörande inlägg.

Bildkälla: Privat

– Det har varit helt kaotiskt idag, jag har fått så otroligt många meddelanden, det bara väller in. Folk hör av sig och säger att de vill skicka kort till Bobbo och det har till och med hört av sig personer från bokförlag som vill skicka böcker till henne för tröst och styrka, säger Ullis.

Samtidigt vill hon understryka att hon givetvis har förståelse för att pojken också var liten, bara något år äldre än Bobbo och att man inte kan straffa ett barn för något som han förmodligen inte förstod vidden av själv.


– Det här är nog det Bobbo kommer minnas mest från när hon började skolan. Men mamman och pojken kom hit i måndags och pratade med oss. Bobbo sa till pojken att ”du vet väl att man har regler på skolan att man ska vara snäll mot varandra?” och då bad pojken om ursäkt, säger Ullis.

Bobbo själv har märkt av att det har varit mycket uppståndelse kring familjen, men Ullis försöker att inte nämna det laddade ordet inför sin dotter under all kontakt med media och privatpersoner som hör av sig.

Bobbo, 5 år. Bildkälla: Privat

– Jag har inte velat lägga så mycket vikt vid händelsen i sig inför henne. Liknande saker kommer hon dessvärre förmodligen uppleva förr eller senare ändå, säger Ullis.

Hon är noga med att understryka att hon aldrig någonsin kommer nämna vilka mamman och pojken är, det känner hon är helt irrelevant.

– Jag vill absolut inte att mamman eller pojken ska känna sig utpekade, vilket jag också har talat om för henne idag och det blev hon självklart lättad av, för hon mådde ju dåligt när hon såg hur stort det blev, säger Ullis.

Bobbos pappa är från Kenya och tack vare honom får Bobbo med sig historia och kultur från flera länder. Hon har enligt Ullis inte reflekterat tidigare över att hennes hudfärg skulle vara fel eller konstig.

I stället har Bobbo mest noterat likheter och olikheter inom familjen och sagt saker som att ”du är lite brunare än mig pappa, och du mamma är inte vit, du är mer gul”.

Bobbo med sin familj. Bildkälla: Elin Gartland

– Men nu blev det här hennes första möte med en värdering av olikheter och dessutom kopplat till våld. Jag vill inte att hon ska behöva vara rädd.

– Bobbo har identifierat sig själv som en prinsessa hela livet och det är den självbilden jag vill uppmuntra medan hon är liten. Hon har hela livet på sig att vara vuxen, säger Ullis avslutningsvis.

Läs hela Ullis Bydéns inlägg här.

Här kan du också läsa skådespelaren Alexander Karims egna ord om när han för första gången upplevde rasism på nära håll. Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Minns du din första skoldag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.