Var i Sverige googlar man mest på olika könssjukdomar?
1 av 2
Var i Sverige googlar man mest på olika könssjukdomar? - Foto: Google / Emojipedia / Pixabay
Det skiljer sig från norr till söder faktiskt.
2 av 2
Det skiljer sig från norr till söder faktiskt. - Foto: TT

Den här könssjukdomen googlar flest personer på där du bor

Det ser väldigt olika ut i norra och i södra Sverige – och i ett län är hiv den vanligaste söktermen.


Många använder Google mer och mer som en doktor där man söker på symtom föra att kunna avgöra vilken sjukdom man eventuellt bär på. Oftast slutar det ju dock att en tror att en bär på alla sjukdomar i hela världen...

När det kommer till könssjukdomar så är det vanligt att svenskarna googlar fram råd och tips för antingen hur man söker vård eller för att kolla sina symtom. Ordet "könssjukdomar" är en populär sökterm som ofta stiger i antalet sökningar runt nyår och på sommaren.


När det kommer till specifika könssjukdomar så är Sverige delat när det kommer till vad flest söker på. Klamydia och herpes är de absolut mest sökta. Kanske för att de också är bland de vanligaste STI-sjukdomarna i just Sverige.

Här kan man se hur sökintresset är för Sveriges vanligaste könssjukdom klamydia.


Ibland sticker även hiv upp som mest populärast, men då oftast på grund av en specifik händelse. Exempelvis när skådespelaren Charlie Sheen berättade om sin diagnos.

Uppdelningen i Sverige är också olika i norra och i södra Sverige. I norra Sverige googlar man oftare på klamydia och i södra Sverige är herpes en vanligare sökterm. En brasklapp är också att många googlar på herpes i kombination med munherpes.

Endast i ett län är söktermen hiv mest populär – och det är i Uppsala län. Klamydia är mest sökt i Gotlands län och herpes är mest sökt precis på samma ställe: Gotland.


När det kommer till sjukdomar som gonorré och syfilis, som enligt en studie gjord nu i somras ökat dramatiskt i Sverige, så är sökintresset mycket lägre. Senaste gonorré ökade i sökningar var i februari men det var inte dramatiskt.

Syfilis ökade i maj 2016 efter flera år av lågt sökintresse. Kanske i kombination med tidigare nämnda undersökning. Gonorré är mest sökt i Norrbottens län, syfilis är också mest sökt i Norrbotten.

Statistiken är framtagen baserat på vad personer som befinner sig i Sverige webbsökt på inom ämnet könssjukdomar på Google de senaste fem åren.

Läs mer om vad du faktiskt ska göra om tror att du drabbats av en könssjukdom hos Vårdguiden.

/
/
/
HIV
/
/
Lan
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du googla symtom?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till omstridd säkerhetslag i Hongkong

Hongkongs parlament har röstat ja till en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.