Sverigedemokraterna är med och startar upp en egen "Nobelfest".
1 av 2
Sverigedemokraterna är med och startar upp en egen "Nobelfest". - Foto: TT
Jimmie Åkesson kommer bland annat hålla tal under arrangemanget som är den fjärde november på Grand Hotel.
2 av 2
Jimmie Åkesson kommer bland annat hålla tal under arrangemanget som är den fjärde november på Grand Hotel. - Foto: TT News Agency / Janerik Henriksson/TT

SD startar alternativ "Nobelfest" – 400 gäster väntas komma

Den fjärde november arrangeras "European Freedom Awards" där "frihetspriset" kommer delas ut.


Den fjärde november i år går "European Freedom Awards" av stapeln på Grand Hotel i Stockholm. Sverigedemokraterna kommer att bjuda in närmare 400 gäster till den alternativa nobelfesten där "frihetspriset" ska delas ut, avslöjar Expressen under torsdagen.

Med på gästlistan kommer det enligt Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein vara "våra vänpartier i Europa" och av "en del andra partier som gillar oss".

Personen som ska tilldelas frihetspriset är en före detta statschef avslöjar Expressen och något som även Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, konstaterar när tidningen är i kontakt med honom.

För att få priset krävs det att personen är en tydlig motståndare mot EU, men det krävs mer än så enligt Karlsson.

– Man ska ha gjort betydande insatser i den politiska strävan efter ökat nationellt självbestämmande, demokrati och inflytande för medborgarna i Europa, säger Karlsson till Expressen.

"Jag tror inte att kungafamiljen skulle dyka upp"

Till skillnad från den glamourösa Nobelfesten med kungaglans så lär vi inte få bevittna några kungligheter på Grand Hotel.

– Jag tror inte att kungafamiljen skulle dyka upp, och det tycker jag inte heller att de ska göra, säger Mattias Karlsson.

Han berättar även vilka andra som inte kommer dyka upp på Grand Hotel.

– Till skillnad från Nobelkommittén så kommer vi inte att bjuda in representanter från länder som halshugger folk.

Arrangemanget som enligt Expressen planerats i nästan ett och ett halv år bekostas av den europeiska tankesmedjan IDDE, "Initiative for Direct Democracy in Europe", och partisammanslutningen ADDE, "Alliance for Direct Democracy in Europe".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!