En ung kvinna våldtogs av en 30-årig man i maj. Efteråt tog han bilder på henne.
1 av 3
En ung kvinna våldtogs av en 30-årig man i maj. Efteråt tog han bilder på henne. - Foto: Montage/TT
Mannen dömdes för våldtäkt och kränkande fotografering.
2 av 3
Mannen dömdes för våldtäkt och kränkande fotografering. - Foto: TT
Men nu frias han för punkten om kränkande fotografering. Hovrätten anser att kvinnan var medveten om att bilderna togs.
3 av 3
Men nu frias han för punkten om kränkande fotografering. Hovrätten anser att kvinnan var medveten om att bilderna togs. - Foto: Henrik Montgomery/TT

30-årig man våldtog ung kvinna och fotade henne efteråt – frias

En 30-årig man som i slutet av maj våldtog en ung kvinna i norra Sverige. Efteråt fotograferade han henne. Nu frias mannen i hovrätten.


Det var i slutet av maj som en 30-årig man tog sin i en kvinnas lägenhet och våldtog henne i mammans säng.

Enligt domen ska mannen bland annat ha tagit ett strypgrepp på kvinnan när hon gjorde motstånd. Efteråt tog han bilder på henne med sin mobiltelefon, för att "ha som minne", skriver Aftonbladet.

I somras dömdes mannen i Haparanda tingsrätt för våldtäkt och kränkande fotografering till 2,5 års fängelse. Men nu frias mannen från den sista punkten.

Tingsrätten bedömde att kvinnan, som var berusad vid tillfället, inte var medveten om att bilderna på henne tagits. Men efter att domen överklagats fann hovrätten mannen oskyldig till kränkande fotografering eftersom hon ska ha sett när han tog bilderna.

Enligt lagstiftningen måste utrustning ha hållits helt dold eller att offret ska ha sovit eller varit medvetslöst vid fototillfället.

Eftersom kvinnan själv ska ha berättat om att mannen tagit bilderna, fann rätten inte mannen skyldig till kränkande fotografering.

Mannen får nu ett lägre straff, och det totala fängelsestraffet blir två år och tre månader.

Kammaråklagare Klara Dahlström tycker att lagen är för snäv i det här fallet.

– Det har konstaterats att hon varit så pass berusad att hon inte kunnat uttrycka sin vilja inför den sexuella handlingen, då måste hon även varit för berusad för att vara helt medveten om fotografering, säger hon till Aftonbladet.

Enligt förhör ska kvinnan berättat om endast en bild som mannen tagit på henne. Men enligt bevismaterial finns det fler foton på kvinnan, skriver Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.