Jobbförmedlare klagar på regeringen

Ny undersökning visar att arbetsförmedlarna misstror regeringens politik.


Sveriges arbetsförmedlare anser att regeringens arbetsmarknadspolitik riskerar att leda till högre arbetslöshet i stället för tvärt om.

72 procent av förmedlarna tror att de kommer att misslyckas med att förmedla jobb och stödinsatser om krisen förvärras. Redan i dag känner 53 procent att de inte klarar sitt uppdrag.

Skälet är att resurserna är för små och de åtgärder som erbjuds för få och felaktiga i en lågkonjunktur, visar en enkät som fackförbundet ST gjort med 2 229 anställda vid Arbetsförmedlingen.

Jämfört med 2006 har anslaget till Arbetsförmedlingen skurits ner med en halv miljard kronor. Personalen har minskats från 11 000 till 9 000 och antalet platser i arbetsmarknadsutbildningen från 14 000 till 7 400.

74 procent av förmedlarna vill ha fler arbetsmarknadsutbildningsplatser, 50 procent vill se fler praktikplatser och bara tio procent tror att regeringens två stora satsningar, jobb- och utvecklingsgaranti och jobbgaranti för ungdomar är tillräckliga.

ST, som presenterar undersökningen på Svenska Dagbladets debattsida, kräver nu ökade resurser till Arbetsförmedlingen, mer arbetsmarknadsutbildning och fler praktikplatser.

Dessutom vill man ha bort kontrollerna av att de arbetssökande söker jobb. Kontrollerna är allt mer onödiga ju färre jobb det finns att söka, anser facket.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!