Frida Vallinder, 23, och hennes sambo Matilda Mattisson, 21, har varit ett par i tre år.
1 av 5
Frida Vallinder, 23, och hennes sambo Matilda Mattisson, 21, har varit ett par i tre år. - Foto: Privat
De visste tidigt att de ville bli föräldrar tillsammans och har därför genomgått en lång process tillsammans för att bli godkända för assisterad befruktning.
2 av 5
De visste tidigt att de ville bli föräldrar tillsammans och har därför genomgått en lång process tillsammans för att bli godkända för assisterad befruktning. - Foto: Privat
En process som har inneburit en lång process av undersökningar och kontroller.
3 av 5
En process som har inneburit en lång process av undersökningar och kontroller. - Foto: Privat
Men nu har paret drabbats av ett rejält bakslag, i samband med en plötslig regeländring som kräver att de är 25 år innan de ens får påbörja en utredning.
4 av 5
Men nu har paret drabbats av ett rejält bakslag, i samband med en plötslig regeländring som kräver att de är 25 år innan de ens får påbörja en utredning. - Foto: Privat
Det innebär alltså att de måste börja om från början med hela processen igen om tre år. Något som paret tänker göra allt i sin makt för att överklaga.
5 av 5
Det innebär alltså att de måste börja om från början med hela processen igen om tre år. Något som paret tänker göra allt i sin makt för att överklaga. - Foto: Privat

Matilda och Frida får inte bli föräldrar – de är för unga

Det unga paret tog sig igenom en lång utredning för att få bli föräldrar. Mitt i sista gynundersökningen kom beskedet som ändrade allt.


Det är inte helt ovanligt att frågan om barn kommer upp efter något års förhållande. Sedan kanske en slutar skydda sig och förhoppningsvis är graviditeten snart ett faktum.

Men för Frida Vallinder, 23, och hennes sambo Matilda Mattisson, 21, har vägen till en familj varit allt annat än enkel. Nu har resan dessutom plötsligt tagit stopp, helt oväntat.

De har varit ett par i tre år, haft ett hus tillsammans i snart två år och varit förlovade i ett år.


Frågan om barn kom upp tidigt i förhållandet. Självklart dels för att de ville bilda familj, men också för att de som samkönat par har varit medvetna om att det är en lång process att gå igenom assisterad befruktning via landstinget.

Assisterad befruktning kallas det när befruktning av ett ägg sker på konstgjord väg, genom olika slags metoder. Det kan vara antingen genom insemination av spermier, ett donerat ägg eller både och. Det kan också ske genom surrogatmödraskap.

– Vi har byggt ett till badrum i huset för att det känns viktigt att ha när man har barn. Vi har det bra ordnat för oss, vi jobbar båda två. Det är det här livet vi vill ha, vi vill ha barn, säger Frida Vallinder till Nyheter24.

För ungefär ett år sedan påbörjade paret en lång process av undersökningar, möten och psykosociala tester.

– Många andra reagerar på det här med lämplighetsutredningen, men jag tycker det är bra. De födslar man kan kontrollera tycker jag man ska kontrollera. De lägger vikt på hur man ser på uppfostran, ens egen uppfostran, vad man vill ta med sig in i sitt eget föräldraskap, säger Frida.

På väg till den sista undersökningen satt Matilda och Frida i bilen och pratade förväntansfullt om framtiden som föräldrar. Den började kännas verklig och nära nu.


Men så plötsligt tog alltså allt stopp, mitt under en gynundersökning av äggledarna. Då fick paret veta att det inte var säkert att de skulle få fortsätta med behandlingen, på grund av en ny regel som hade införts i Region Örebro, som Matilda och Frida tillhör.

Den nya regeln innebär att föräldrarna måste vara minst 25 år för att få gå igenom en assisterad befruktning. De skulle alltså behöva vänta i tre år och sedan gå igenom hela processen igen. De var två ynka veckor för sent ute med den sista undersökningen, vilket dessutom berodde på ett slarv från landstingets sida med att skicka ut kallelsen till dem i tid.

– Vi har fått så dåligt bemötande att jag blev helt chockad. De kan inte ens visa lite förståelse för hur jobbigt det är för oss att bli avbrutna nu. Den medicinskt ansvariga la till och med på i örat på mig till slut. Det är som att prata med en vägg, säger Frida uppgivet.

Tanken är att de ska överklaga till patientnämnden och de försöker också få juridisk hjälp för att ta sig vidare i processen. Allt för att de inte behöva vänta ytterligare tre år bara på att få börja om från början igen.

– De som går igenom hela den här processen är ju de som verkligen vill ha barn så oerhört gärna. Då är man säker på att man vill ha barn tillsammans. Det är inget man kommer på spontant efter några glas vin, att ”det här med assisterad befruktning verkar kul, det gör vi!" Det är ett noga genomtänkt beslut, säger Frida.


För att bli godkänd för assisterad befruktning måste man som par ha varit skriven på samma adress en viss tid, ha bra ekonomi och anställning, kunna erbjuda trygghet och god hälsa som förälder. Allt det har Matilda och Frida sett till att ordna sedan länge.

– Naturen är emot oss när det kommer till att bilda familj och det känns för jävligt att bli bemött så här. Det finns inget som heter spontan graviditet för ett homosexuellt par. Vi kan liksom inte slappna av och helt plötsligt bli med barn. Det blir en hbtq-fråga ändå, även om det inte ska handla om det, säger Frida.

Deras situation uppmärksammades först i media av Nerikes Allahanda. Sedan dess har de fått mycket kommentarer i sociala medier från personer som tycker att beslutet om 25-årsgräns är bra. Men Frida undrar hur äldre personer som förmodligen redan har barn själva, kan ifrågasätta deras egen längtan.

– Jag förstår att det kanske måste finnas en åldersgräns. Men de har redan lagt de här skattepengarna på oss. Vi har inte fått ett enda hållbart argument till varför vi ska bli nekade nu. Vi vill bara kunna lägga all vår tid på att bli bra föräldrar. Inte på att börja om från början igen om tre år. Men vi ska ta oss igenom det här tillsammans, säger Frida.

Nyheter24 har tidigare skrivit om ett annat lesbiskt par som nekades insemination på Sophiahemmet i Stockholm – för att de var homosexuella.

Här kan du läsa det fantastiskt fina brevet som Emma Lilja skrev till sin pappa som donerade sperma till hennes mammor.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som har gått igenom samma process?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.