Veckans "Uppdrag granskning" visar hur IS försöker rekrytera till sitt kalifat.
1 av 3
Veckans "Uppdrag granskning" visar hur IS försöker rekrytera till sitt kalifat. - Foto: Montage TT
Journalisten Magnus Sandelin har i 1,5 år granskat IS propaganda.
2 av 3
Journalisten Magnus Sandelin har i 1,5 år granskat IS propaganda. - Foto: Faksimil SVT
Han blev tillfrågad att peka ut terrormål i Sverige.
3 av 3
Han blev tillfrågad att peka ut terrormål i Sverige. - Foto: Faksimil SVT

Så lurade svenska journalisten IS – uppmanades att peka ut svenska terrormål

I kvällens "Uppdrag granskning" avslöjas hur IS rekryterar i Sverige.


I onsdagens avsnitt av SVT:s program "Uppdrag granskning" visar man hur terrorsekten IS rekryterar nya medlemmar och befolkning till kalifatet.

Det är journalisten Magnus Sandelin som i 1,5 år har granskat hur personer i Sverige arbetar med propaganda för IS på nätet.

I somras kom han i kontakt med en man som troligen representerade terrororganisationen. Efter en tid bad mannen honom att identifiera platser med många "otrogna" – för att ha som terrormål.

– Jag blev lite chockad faktiskt. Det kom som en total överraskning, säger Sandelin till SVT i Gomorron Sverige.

Faksimil SVT

Av Sandelins granskning framgår att IS rekryterar allt mer i Europa för att utföra jihad i sina hemländer.

– Nu när det är svårt att åka till Syrien och Irak för att ansluta sig till kalifatet uppmanar de sympatisörer att vara kvar i sina hemländer i Europa och utföra jihad här. Det är en strategi de har och därför är det svårt för säkerhetstjänsterna att komma åt detta, säger han till SVT.

Australiensisk journalist lurade terrorsvensk

I en annan del av "Uppdrag granskning" utger en australiensisk journalist sig för att vilja åka till Syrien och gifta sig med en IS-terrorist. Hon kommer i kontakt med en rekryterande kvinna, Umm Hamza, som säger sig ha kontakt med en man i Syrien som söker en andra fru, skriver Expressen.

Det visar sig vara Michael Skråmo, som även går under namnet "Abou Ibrahim al-Swaidi", från Göteborg, som för två år sedan tog med sig hela sin familj till al-Raqqah i Syrien. Han har sedan dess flera gånger uppmanat att döda på svenska gator och bett svenska jihadister ansluta sig till striderna i Irak och Syrien.

Gav detaljer om hur hon skulle resa

Journalisten talade med Skråmo i telefon två gånger. Han bad om hennes längd, frågade om hon kände en imam som kan viga dem och berättade sedan hur hon ska ta sig till Syrien, via Turkiet, så som många som vill strida för IS gör.

Han uppmanar henne att resa som vanligt, men vara försiktig.

Det australiensiska journalistteamet skickade ett foto på en fiktiv kvinna, som är framställt i Photoshop för att inte undanröja den kvinnliga journalistens identitet.

Skråmo lovade att ordna en lägenhet åt kvinnan för att hon ska slippa bo med resten av hans familj, och hoppades att hans "blivande fru" ville skaffa många barn.

– Det är väldigt viktigt ... det är väldigt, väldigt, väldigt viktigt för dig att klara av att göra den här resan och komma hit. Det är en väldigt stor gåva från Allah. Oroa dig inte, sade Skråmo under ett av telefonsamtalen.

Journalisten åkte aldrig för att träffa Skråmo, utan bröt kontakten.

"Uppdrag granskning" har sökt kontakt med Umm Hamza för att fråga varför hon vill locka människor till IS. Hon har valt att inte medverka i programmet men säger att livet i al-Raqqah är fritt, skriver Expressen.

"Uppdrag granskning" sänds kl 20.00 i SVT1 onsdagen 16 november.

Har du inte koll på IS? Läs de här punkterna för att sätta dig in i vad terrorsekten har gjort och vad deras plan är.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde IS-svenskar få komma tillbaka till Sverige?
Tack för din röst!