Enligt åklagarens häktningsframställan är mannen misstänkt för förberedelse till terroristbrott på "okänd plats i Stockholms län och/eller Uppsala län" under tiden 1 september i år fram till då han greps i söndags.
1 av 2
Enligt åklagarens häktningsframställan är mannen misstänkt för förberedelse till terroristbrott på "okänd plats i Stockholms län och/eller Uppsala län" under tiden 1 september i år fram till då han greps i söndags. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Åklagaren menar också att det finns risk för att mannen försvårar utredningen eller fortsätter sin brottsliga verksamhet om han släpps fri, enligt häktningsframställan.
2 av 2
Åklagaren menar också att det finns risk för att mannen försvårar utredningen eller fortsätter sin brottsliga verksamhet om han släpps fri, enligt häktningsframställan. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Terrormisstänkte 33-åringens hemliga liv på Facebook: "Ni kommer få stå till svars för detta en vacker dag"

Nyheter24 har granskat den terrormisstänkte mannens liv på nätet. Fram träder en bild av hat, hot – och grov rasism.


Under onsdagen begärde åklagare Ewamari Häggkvist en 33-årig man från Uppsala län häktad för förberedelse till terroristbrott. Det misstänkta brottet ska bland annat ha skett i Bålsta i Håbo kommun.

Enligt åklagarens häktningsframställan, som Nyheter24 tagit del av, är mannen misstänkt för förberedelse till terroristbrott på "okänd plats i Stockholms län och/eller Uppsala län" under tiden 1 september i år fram till då han greps i söndags.

Åklagaren menar också att det finns risk för att mannen försvårar utredningen eller fortsätter sin brottsliga verksamhet om han släpps fri, enligt häktningsframställan.

33-åringen. Bildkälla: Facebook

Nyheter24 har pratat med en tidigare flickvän till mannen som berättar att han förut haft högerextrema och rasistiska åsikter, men att han sedan förra året brutit och tagit avstånd från det.

– Jag är förvånad för jag trodde att han hade lämnat det där bakom sig. Jag trodde att det där var ett avslutat kapitel i hans liv, säger hon till Nyheter24.

När det gäller misstankarna om förberedelse till terroristbrott mot mannen berättar den tidigare flickvännen att det har funnits brottsmisstankar mot mannen tidigare, men att han under det senaste året "förbättrat sin inställning betydligt".

– Men sen vet jag inte vad som har hänt de senaste två och en halv månaderna som jag inte har haft kontakt med honom. Vi hade ett väldigt jobbigt uppbrott så jag vet inte om det kan ha triggat någonting, säger hon.

När Nyheter24 går igenom vad 33-åringen skrivits på Facebook under det senaste året framträder en bild av hat, hot och grov rasism. Men även uppgivenhet.





På sin Facebook-sida har mannen under det senaste året även både skrivit och delat flera rasistiska och främlingsfientliga inlägg.




2013 dömdes 33-åringen till 80 dagsböter för skadegörelse då han slog sönder en dator och inredning hos en tidigare sambo. I utredningen framkom att han led av en psykiatrisk problematik, vilket lett till vårdkontakter och medicinering.

När Nyheter24 kontaktar Säpo medger de att den nya utredningen om förberedelse till terroristbrott fortfarande är igång, men vill inte svara på om de är medvetna om mannens högerextrema och rasistiska åsikter.

– Vi kommenterar aldrig enskilda fall, säger Johanna Mählén, kommunikationsstrateg vid Säpo.

Mannen förnekar inblandning i terrorbrott.

Häktningsförhandling med mannen kommer att hållas i morgon torsdag klockan 10.00 i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för terrordåd i Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.