Annika, 35, från Göteborg har drygt 12 700 följare på Instagram.
1 av 4
Annika, 35, från Göteborg har drygt 12 700 följare på Instagram.
Annika berättar för Nyheter24 om att hon ofta kontaktar föräldrarna till personer som lämnar olämpliga kommentarer till henne på Instagram.
2 av 4
Annika berättar för Nyheter24 om att hon ofta kontaktar föräldrarna till personer som lämnar olämpliga kommentarer till henne på Instagram.
– Det är viktigt att det inte läggs skam på kvinnor som utforskar sin sexualitet, säger Annika.
3 av 4
– Det är viktigt att det inte läggs skam på kvinnor som utforskar sin sexualitet, säger Annika.
Det händer även att Annika får oönskade bilder skickade till sig från främlingar. (Bilden är en genrebild/montage)
4 av 4
Det händer även att Annika får oönskade bilder skickade till sig från främlingar. (Bilden är en genrebild/montage) - Foto: Montage TT/Pixabay

Annika skrev till ung killes pappa: "Vet du vad din son skrivit till mig?"

Annika får kommentarer och oönskade bilder ofta. Hon letar upp personernas föräldrar ungefär ett par gånger i månaden.


Inför sina 12 700 följare på Instagram brukar 33-åriga Annika från Göteborg visa upp bilder från sitt vardagliga liv kryddat med mycket inspiration och kroppspositivism. En ung person bestämde sig nyligen för att kommentera en av hennes Instagrambilder.

– Personen skrev att jag får skylla mig själv om jag får oönskade könsbilder eftersom jag visar upp min kropp, säger Annika till Nyheter24.

Instagram @varmkorvboogie

Då bestämde sig Annika för att leta upp personens pappa och skrev ett långt meddelande om vad den unge personen hade gjort.

I det här fallet har hon inte fått något svar än – men det har hänt flera gånger tidigare och Annika skriver alltid till föräldrarna om det dyker upp opassande kommentarer eller om hon får bilder skickade till sig.

– De föräldrar och anhöriga som svarat har alltid bett om ursäkt till mig, men samtidigt varit rejält förbannade på sina barn. Ofta brukar de påpeka att det inte alls är deras värderingar och brukar undra var beteendet kan tänkas komma från. Sen säger de alltid att de ska prata med sitt barn, säger hon.

Att Annika letar upp personer händer ungefär ett par gånger i månaden. Opassande kommentarer får hon i princip varje dag och bilder någon gång i veckan.

– Varje gång jag lägger upp en bild som rör frågan angående oönskade könsbilder och skriver att det är sexuellt ofredande och straffbart så kommer det alltid in några olika personer och kommenterar. Det brukar vara kommentarer där avsändaren menar att kvinnor och kvinnligt kodade personer får skylla sig själva. Att vi ber om det när vi visar hud.

Med bakgrund till det så pratar Annika ofta om oönskade könsbilder och vill verkligen poängtera att det drabbar många personer – och särskilt unga. Rentav barn.

– Hur ska barn kunna få en bra bild av sex, kärlek och det motsatta könet om de redan från unga år får lära sig att män kan bete sig hur de vill utan konsekvenser? Jag menar att vi måste stärka unga kvinnor och kvinnligt kodade personer i vetskapen om att deras kroppar tillhör dem själva och ingen annan. Att de inte ska behöva utsättas för övergrepp som detta. Att det aldrig är okej när någon tar sig rätten att begå sexuellt ofredande, säger Annika.

Däremot vill hon poängtera att hon inte har någonting emot sexting så länge båda parter är överens,

– Det är viktigt att det inte läggs skam på kvinnor som utforskar sin sexualitet. Vi har all rätt att njuta av sex och våra kroppar så länge vi inte skadar någon annan eller oss själva. Kvinnor måste sluta skammas för sin sexualitet.

Om du som förälder får veta att ditt barn eller din ungdom skickat bilder eller nedlåtande kommentarer som är oönskade så tycker Annika att det viktigaste är att prata om det. Just eftersom det är ett känsligt ämne så måste vuxna finnas där för att prata om det.

– Prata om samtycke, prata om att alla människor har samma värde, prata om kroppar, att alla kroppar är bra. Vi måste hjälpas åt för att ändra trenden i samhället.

Läs också om 17-åriga Hanna som fick ett sms av sin pappa när de pratade om "dick pics" på radion – eller om Emma som dissade kille på Snapchat och blev dödshotad.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du fått en oönskad könsbild någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.