På Hagagymnasiet i Norrköping kommer skolan från och med första februari kunna erbjuda livmodersbärare gratis mensskydd.
1 av 4
På Hagagymnasiet i Norrköping kommer skolan från och med första februari kunna erbjuda livmodersbärare gratis mensskydd. - Foto: Privat/TT
Påverkansutskottet på Hagagymnasiet i Norrköping.
2 av 4
Påverkansutskottet på Hagagymnasiet i Norrköping. - Foto: Privat
De hoppas att även andra skolor kommer att börja med liknande.
3 av 4
De hoppas att även andra skolor kommer att börja med liknande. - Foto: Privat
Testperioden börjar första februari.
4 av 4
Testperioden börjar första februari. - Foto: TT

På den här svenska gymnasieskolan får eleverna gratis mensskydd

På Hagagymnasiet i Norrköping kommer skolan från och med första februari erbjuda alla livmodersbärare gratis mensskydd.


Att få mens plötsligt i skolan när man inte har några tamponger eller bindor med sig kan vara en riktig mardröm. Men på Hagagymnasiet i Norrköping kommer gymnasieskolan från och med första februari att kunna erbjuda alla livmodersbärare gratis mensskydd.

Beslutet togs efter ett långt projekt från Påverkansutskottet, som är en del av elevkåren på skolan, som har gjort allt från enkätundersökningar till förhandlingar med skolledningen.

– Detta är något vi tycker är ett stort och viktigt steg i rätt riktning inom jämställdheten i samhället, säger Joel Kvarlin som är med i Påverkansutskottet till Nyheter24.

Mensskydden kommer att finnas i skåp på den stora "tjejtoaletten" och även på de könsneutrala toaletterna.

Projektet påbörjades efter önskemål från elever som menade att det vore skönt om det fanns tillgängligt på skolan.

– Det är orättvist att inte redan finns för elever som behöver det. Det kan leda till stor osäkerhet eftersom man inte kan välja när man får sin mens, vilket i sin tur kan leda till att man helt enkelt lämnar skolan och missar lektioner för att få tag på mensskydd.

I början var skolledningen skeptiska men efter att fått höra det finns två skolor i Uppsala som har ett liknande koncept där det fungerar utmärkt så köpte de det.

– Vi hoppas att det kommer att fungera utmärkt och att även fler skolor kommer att göra liknande. Alla ska ha den tryggheten.

– Vi kommer att köra en testperiod under vårterminen och se hur det fungerar. Det är främst för kvinnor och tjejer som får plötslig mens ska kunna ha det tillgängligt i skolan om man kanske inte har med sig egna, säger Susanne Gurander, som är Administrativ chef på Hagagymnasiet i Norrköping till Nyheter24.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde alla skolor erbjuda gratis mensskydd?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.