Ett fejkat nationellt prov har spridits i hela Sverige.
1 av 3
Ett fejkat nationellt prov har spridits i hela Sverige. - Foto: Privat
Jakob, 15, och hans klasskompisar står bakom pranket.
2 av 3
Jakob, 15, och hans klasskompisar står bakom pranket. - Foto: Privat
Om det rör sig om samma prov som spridits från årets biologiprov återstår att se.
3 av 3
Om det rör sig om samma prov som spridits från årets biologiprov återstår att se. - Foto: Privat

Jakob, 16, kan ha lurat hela Sverige – med ett gammalt nationellt prov

Under tisdagen spreds uppgifter om att ett nationellt prov i biologi läckt ut. Men bilderna avslöjar att det inte är hela sanningen.


Förra veckan kom nyheten om att ett prov i svenska hade läckt – och nu uppger flera medier att ytterligare ett nationellt prov har läckt.

Bland annat Expressen och Aftonbladet uppger att de fått tips från en 15-årig elev i Stockholm som sett bilderna skickas runt på Snapchat. För Nyheter24 bekräftar Skolverket att det har spridits ett prov i biologi.

– Under dagen har ett prov läckt ut från nationella provet i biologi och vi har det bekräftat, säger Mattias Ragert, pressinformatör vid Skolverket, till Nyheter24.

Men nu kan Nyheter24 berätta att en del av bilderna som sprids är på ett prov som är fyra år gammalt. Jämför man bilderna med ett gammal prov från 2013, som bland annat går att hitta på Umeå universitets hemsida, så är det exakt samma prov. Den enda skillnaden är att trean har bytts ut mot en sjua i årtalet.

Provet som spreds på Snapchat och Facebook till vänster – provet som gjordes 2013 till höger.

Och mysteriet har sitt svar i en 16-åring, nämligen Jakob Zniter som går i nian på Göingeskolan i Broby i Skåne. Och det verkar som att han har lyckats blåsa hela Sverige.

– De började med att jag och mina klasskompisar fick ett gammalt prov för att öva på. Då bestämde vi oss för att göra ett prank och byta ut trean mot en sjua. Sen har det spårat ur, säger Jakob till Nyheter24.

Jakobs bilder har sedan delats av andra högstadieelever i hela Sverige, både på Snapchat och Facebook.

Jakob la upp flera bilder på sin Snapchat under måndagen på provet och sedan började hela Sverige screenshotta och dela provet. Men provet på bilderna är som sagt från 2103 – och är släppta för alla.

– Från början var det tänkt som ett prank mellan våra kompisar. Sen delade vi bilderna i en stor Fifa-grupp på Facebook med 50 000 medlemmar och där började många att bråka om det var på riktigt eller inte. Sen togs inlägget bort eftersom folk var elaka i kommentarerna.

Privat

Att det hela skulle bli så stort hade Jakob inte en tanke på.

– Provet kommer ju inte ut förrän om två veckor så hur kan folk vara så dumma att tro att det är på riktigt? Både Skolverket och flera tidningar har gått på vårt prank, säger han.

När Nyheter24 kontaktar Skolverkets enhetschef Karin Hector Stahre bekräftar hon att provet på bilderna är från 2013. Men en av bilderna som Skolverket har (och som inte finns med i Nyheter24:s artikel) visar faktiskt den så kallade "labb-delen" från årets prov.

– Den bilden ni hänvisar till är inte labb-delen, som det varit tal om under dagen. Det är en laboratoriedel som man kunnat göra från vecka tio och framåt. De uppgifter du citerar är från del ett i 2013 års prov.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gjort nationella proven?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.