Nu har detaljer om Migrationsverkets avslag till misstänkte terroristen Akilov kommit fram.
Nu har detaljer om Migrationsverkets avslag till misstänkte terroristen Akilov kommit fram. - Foto: TT/Facebook (montage)

Därför skulle Rakhmat Akilov utvisas från Sverige

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov sitter nu anhållen skäligen misstänkt för terrorbrott genom mord.


Rakhmat Akilov är namnet på den 39-årige man som sitter anhållen misstänkt för terroristbrott genom mord efter den fruktansvärda attacken i Stockholm i fredags.

Tidigare har det varit känt att han nekades uppehållstillstånd i Sverige. Nu är dessutom anledningen till utvisningen offentlig. Han ska, enligt Dagens Nyheter, inte ha lämnat en trovärdig berättelse till Migrationsverket när han ansökte om uppehållstillstånd 2014. Akilov påstod att han blev torterad och utsatt för övergrepp i sitt hemland Uzebekistan.

Någonting som inte hade något stöd alls i utredningen. Akilov hade dessutom uppgett att han blev anklagad för terrorism av uzbekiska myndigheter.

Men detaljerna blir här något skumma. Akilov gick även under namnet Rahmation Kurbonov. I hans egen berättelse greps han i samband med en demonstration och utsattes för grym tortyr av uzbekiska myndigheter.

I Aftonbladet framkommer det även uppgifter om att Akilov under förhör med Migrationsverket påstått sig vara jagad av uzbekiska myndigheter – misstänkt för terrorbrott. Om detta skriver Migrationsdomstolen:

"Detta togs upp av honom tidigare endast som en parentes."

Akilov påstod även att han suttit i fängelse men blivit fri efter att hans familj betalt mutor motsvarande 10 000 dollar. Han säger sedan att han flydde till Sverige i en lastutrymmet på en lastbil. Migrationsverket trodde inte på berättelsen och meddelade avslag i juni 2016.

Under den här perioden hade Akilov uppgett flera olika namn och identiteter. Som Nyheter24 tidigare skrivit så använde han en Facebook-profil under ett annat namn för att sprida bland annat IS-propaganda.

Akilov gav inte upp efter beslutet från Migrationsverket. Han överklagade, men fick ännu en gång nej eftersom han ansågs helt sakna skyddsbehov. Det märktes att Akilov började bli mer desperat då han hela tiden "trappade upp" sina berättelser och att de blev allt grövre med tiden, uppger DN.

Den 14 december 2016 fick Akilov avslag ännu en gång och ålades att lämna landet. Då försvann han och enligt uppgift bodde han inte på den adress där han var folkbokförd.

Se hur människor i sista sekund klarar sig från att bli påkörda av lastbilen:

Läs mer om attacken i Stockholm:

9 saker du behöver veta om attacken i centrala Stockholm

Video: Här flyr folk från misstänkt terrordåd i centrala Stockholm

Här är bilderna som visar lastbilsattacken i centrala Stockholm

En anhållen för inblandning i attacken i Stockholm – det här vet vi om honom

Så flydde misstänkte terroristen till tunnelbanan efter attacken

Säpo: Mannen har förekommit i utredningar tidigare

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.