En man som påstår sig vara i 30-års åldern har häktats efter att ha haft på sig ett pass, som tidigare använts av en terrormisstänkt.
1 av 3
En man som påstår sig vara i 30-års åldern har häktats efter att ha haft på sig ett pass, som tidigare använts av en terrormisstänkt. - Foto: TT/Pixabay
Han är även misstänkt för narkotikabrott.
2 av 3
Han är även misstänkt för narkotikabrott. - Foto: TT
Tanken var att han skulle söka asyl igen med det nya passet.
3 av 3
Tanken var att han skulle söka asyl igen med det nya passet. - Foto: tt bild

Man häktad – skulle söka asyl med terrormisstänkts pass

En man som misstänkts för kidnappning har begärts häktad – efter att haft på sig en terrormisstänkts pass.


Det var på söndagen 30 april som Göteborgspolisen fick ett larm från en lägenhet i Partille, utanför Göteborg. Enligt vittnen ska en man ha tvingats in i en bil av två män, skriver Göteborgs-Posten.

Polisen grep genast de två männen, misstänkta för människorov, men när de skulle identifiera en av männen slutade det i förvirring.

Skulle söka asyl

Mannen, som hävdar att han är i 30-års åldern, hade nämligen en annan persons pass på sig. Passet har använts av en man som är misstänkt för att ha finansierat terrorism i Belgien.

Till en början var det oklart varför mannen hade på sig passet, men han har nu gett sin förklaring.

– Min klient har berättat att han sökt asyl i Sverige och fått avslag. Han höll sig då undan och köpte ett annat pass, för att använda i samband med en ny ansökan, säger advokat Mia Sandros till GP.

Enligt Sandros är det en ren tillfällighet att han har köpt en handling som tidigare brukats av en misstänkt terrorism-finansiär.

Fick fängelse för fifflande med passhandlingar

Mannen ska ha befunnit sig i Göteborgstrakten i mer än fyra år, och har haft flera olika identiteter vilket var en av anledningarna till att polisen ville utreda honom.

Under torsdagen hölls häktningsförhandlingarna mot mannen. Mannen erkände brott inför domstolen och berättade att han relativt nyligen dömdes till 40 dagars fängelse i Danmark för fifflande med olika passhandlingar.

Mannen har nu häktats för brukande av falsk urkund och för narkotikabrott av normalgraden.

Fortfarande misstänkt för människorov

Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare, strök redan inför förhandlingen rubriceringen om människorov i Partille. Men kidnappningsmisstankarna är inte nedlagda eller avskrivna.

Polisen har heller inte påträffat den personen som skulle ha blivit utsatt för människorovet.

Det har ännu inte inkommit någon begäran om utlämning från Belgien, skriver GP.

Se även: FBI släpper 27 aldrig tidigare visade bilder från terrorattacken 9/11

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.