- Foto: Pixabay

7 tips för att lyckas på arbetsintervjun

Är du på jakt efter ditt drömjobb och har en anställningsintervju framför dig? Vi vet hur du lyckas!


Söker du jobb och har kvalificerat dig till en personlig intervju? Så tar du dig vidare i rekryteringsprocessen!

När det gäller att kamma hem jobbet du vill ha är det viktigt att göra ett gott första intryck – men lugn, vi hjälper dig.

Läs Nyheter24s bästa tips för hur du går tillväga.

1. Var förberedd 

Vad gäller förberedelser handlar det om allt ifrån att läsa på om företaget du ska på intervju hos till att fundera ut frågor du kan ställa, oavsett om det är saker du faktiskt undrar över eller ej. Nyfikenhet är ofta a och o och säger väldigt mycket om hur pass intresserad du faktiskt är av tjänsten, egentligen. 

2.  Klä dig efter jobbet du vill ha

Att klä sig vårdat är givetvis av betydelse, men bara för att du ska på en arbetsintervju behöver du inte nödvändigtvis bära kavaj, skjorta och kostymbyxor. Söker du ett jobb på en ledande advokatbyrå är det kanske att föredra, men handlar det snarare om en tjänst inom mode är det mer relevant att klä sig trendigt än hel och ren om man ser till trasiga jeans, exempelvis. 

3. Tro på dig själv

Det är typiskt svenskt att inte våga tro på sig själv och sina prestationer men vem ska annars göra det? Du måste tro att du är ett geni för att komma någonstans, så boosta dig själv och ditt självförtroende innan det är dags. 

4. Våga drömma och hoppas 

Likt ovan är det en klassiker att inte våga drömma sig bort eller hoppas för mycket i försök att undvika besvikelse om det inte går ens väg. Men att visualisera framför dig att du får jobbet kan faktiskt hjälpa dig på traven. Det sitter i huvudet.

5. Kom i tid

Att fint folk kommer sent är tyvärr ej en legitim ursäkt när det kommer till anställningsintervjun vilket ju är underförstått. Men det många inte tänker på är att det är precis lika grundläggande att inte komma för tidigt. Var där när du ska vara där med några minuters marginal, förstås – varken senare eller tidigare.

6. Var dig själv 

Men ändå inte! Var en kameleont och anpassa dig efter intervju. Lyft de egenskaper som är relevanta för tjänsten men använd dig inte endast av de som är listade i jobbannonsen, tänk utanför boxen. Säg det dem vill höra och sådant du faktiskt själv vill få sagt. Var ditt bästa jag, helt enkelt. 

7. Sälj in dig

Nog för att vi bor i mellanmjölkslandet lagom med allt vad Jantelagen heter – men om det är någon gång det är okej att skryta så är det på jobbintervjun. Du ska givetvis inte ljuga men det är okej att vända saker till din fördel och trycka lite extra för att få saker att låta så bra som möjligt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!