En man i 70-års åldern dömdes vid Umeå tingsrätt för sexuellt ofredande
En blottare har dömts vid Umeå tingsrätt för 18 fall av sexuellt ofredande. - Foto: Montage Google Maps/Shutterstock

Blottade sig framför barn i Umeå – avslöjades av Google Maps

I flera år blottade mannen sig från sin balkong inför skolbarn. Mannen har nekat till brott, men tack vare en bild på Google Maps har han nu fått sin dom.


En man i 70-års åldern som har blottat sig inför skolbarn i Umeå har till slut fått sin dom.

Mannen ska ha utsatt sex barn, de flesta minderåriga och födda mellan 2004 och 2008, för sexuella ofredanden i flera år. Detta genom att bland annat gå ut på sin balkong iklädd endast ett linne och visat sitt kön. Ibland har han påkallat uppmärksamhet genom att skrika "hej" eller hosta högt. 

Mannen har till och med vid åtminstone två tillfällen klätt på sig, sprungit ut från huset och jagat barnen. 

En förälder till ett av barnen polisanmälde händelsen 30 september 2016. Innan dess ska hen även ha konfronterat mannen, men utan resultat.

Mannen själv har alltid nekat till händelserna och menat att han inte ens brukar vara ute på balkongen dagtid.

Och det är just den här lögnen som tingsrätten avslöjade – med hjälp av Google Maps.

I juli 2014 körde nämligen Googles bil, som tar 360-graders bilder för att skapa kartor till tjänsten Maps, förbi mannens lägenhet. Bilden som har tagits dagtid visar mannen stå på balkongen.

– I den här typen av utredningar brukar vi nästan alltid använda Google Maps, för att vara säkra på adressen och hur det ser ut där. Vi ville se om det ens var möjligt att se balkongen från gatan, berättar Veronica Stenmark, handläggare för ärendet vid Umeåpolisen, för Nyheter24.

– Vi hämtade ut bilden först för att se hur det ser ut. Det var då vi upptäckte det här.

Mannen nekade först till att det skulle vara han på bilden, men ångrade sig och erkände. Han har däremot inte erkänt sig skyldig till brott.

Under onsdagen 3 januari föll domen från Umeå tingsrätt. Mannen dömdes till villkorlig dom och 80 dagsböter á 110 kronor. Han ska även betala 5 000 kronor till de sex drabbade barnen.

Den nu dömde mannen förekommer inte i belastningsregistret, men har i personutredningen hos frivården berättat att han för sex-sju år sedan dömdes för liknande brott. Även då nekade mannen till brott.

TV: Blottade sig för 15-årig flicka – då tog hon bild på honom

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit sexuellt ofredad?
Tack för din röst!