Ny drog tar bort dåliga minnen

Amerikanska forskare har hittat unikt botemedel mot trauma.


NEW YORK. Mardrömmarna kan vara ett minne blott. Forskare vid SUNY Downstate Medical Center i Brooklyn, New York, har fått gnagare att glömma obehagliga minnen efter att de injicerats med drogen Zip. Därmed är det bara en tidsfråga innan minnesbilder av tumörer, Berlusconigrodor och Britney Spears troschock är borta.

Forskarna har via upprepade försök lyckats få drogen att verka i delar av hjärnan som styr känslor, rymduppfattning och rörelseförmåga. Än så länge har drogen bara testats på djur, men forskarna är övertygade om att medlet nästan borde ha identiska effekter på människor.

Minnesmolekylen, som forskarna tittar på, är bara en del i hajpen kring forskningsområdet, som har utvecklats enormt under de senaste fem åren inom hjärnforskningen.

– Om den här molekylen är så viktig som den verkar vara, kan man se flera användningsområden: mot trauma, beroende, vilket är inlärt beteende. Slutligen för att utveckla minnet och inlärningsförmågan, säger läkaren Todd C Sacktor, som leder forskarteamet vid SUNY, till New York Times.

Med drogen skulle filmen Eternal sunshine of the spotless mind från 2004 kunna bli brinnande verklighet. I filmen upptäcker Joel att hans flickvän Clementine fått hjälp av ett stort företag med att ta bort alla minnen av honom och deras förhållande efter ett stort gräl.

Se ett klipp från Eternal sunshine of the spotless mind nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!