Fyra knep för att få bort kräftlukt från händerna
Så blir du av med den dåliga lukten efter kräftskivan. - Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX / Ulf Palm/ TT

Så får du bort kräftlukt från händerna – 4 tips som funkar

Snart är det äntligen dags för kräftskiva! Men trots allt gott som kommer med kräftskiva som maten, drycken och umgänget så brukar det också sluta med dålig lukt. Ja, kräftlukt som fatsnar på händerna. Så här får du bort den.


När kräftskivan lider mot sitt slut vill du inte lägga händer som stinker av kräftor på huvudkudden. Här kommer fyra tips som faktiskt funkar om du vill få bort kräftlukten från händerna. 

1. Tvätta händerna med tandkräm

Tandkräm som tvål är kanske inte det första du skulle tänkt på, men det funkar faktiskt. När doften av kräftorna gnott in sig i händerna ska du bara gnugga händerna med tandkräm och sedan skölja av med vatten, lukten försvinner på nolltid!

Att tvätta händerna med tandkräm funkar. Bildkälla: Ulf Palm/SCANPIX/TT

2. Gnugga mot rostfritt stål

En diskbänk, en sked eller en speciell tvål gjord av rostfritt stål funkar alla lika bra mot kräftlukten. Blöt händerna i kallt vatten och gnugga mot valfri rostfri yta. Det skapas en kemiska reaktion mellan det rostfria stålet och ämnena som skapar den dåliga lukten på dina händer och av gnuggandet så försvinner den dåliga lukten. 

Att gnugga händerna mot rostfritt stål funkar mot dålig lukt. Bildkälla: Pavel Koubel / TT

3. Tvätta händerna med citron

Citron doftar betydligt fräschare än gammalt kräftspad. Efter att kräftskivan för länge sedan tagit slut kan du få gå runt med en ständig påminnelse om vad du käkat. Om du tvättar händerna med citron, antingen med juicen eller gnuggar en skiva mot händerna, så kommer doften att neutraliseras! Ett tips är att ha en skål med citronskivor framdukade under kräftskivan. De passar fint att äta till kräftorna eller så kan du direkt gnugga en skiva mot händerna så snart du ätit färdigt. 

Citron funkar bra mot dålig lukt. Bildkälla: Janerik Henriksson / TT

4. Gnugga händerna i kaffesump

Efter att kräftorna intagits kanske det är dags för kaffe och någon liten godbit. Efter att kaffet är klart ska du spara kaffesumpen, den kan du nämligen använda för att få bort kräftlukten från händerna. Gnugga bara lite kaffesump mellan händerna och tvätta dem sedan som vanligt med tvål och vatten. Vips så är kräftlukten borta! 

Kaffesump är kanon mot dålig lukt. Bildkälla: Jessica Gow / TT

Hur kommer det sig egentligen att vi äter kräftor just i augusti? Här är svaret

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du kräftor?
Tack för din röst!