En grön ytterdörr och potatis i en påse
Tjuvarnas knep – lägger potatis utanför dörren - Foto: Pixabay

Tjuvarnas knep – lägger potatis utanför dörren

Har du hittat märkliga föremål utanför dörren? Då kan du vara utsatt för tjuvarnas knep.


Halloween har precis gått av stapeln och då kan det ha busats en hel del. Men har du hittat märkliga föremål utanför dörren? Då kan det vara så att du blivit utsatt av tjuvarnas knep.

Ja, detta låter ju helt galet. Själva knepet är dock inte nytt men nu på senaste har flera personer i Göteborg uppgett till polisen att de hittat märkliga föremål utanför dörren som inte hör hemma där. Föremålen har varit exempelvis potatis och bananer.

Spana på hus

Tjuvarna använder knepet för att ha span på hus, för att se om någon är hemma eller (som de nog hoppas) borta en längre tid. Kommer tjuvarna tillbaka och ser att exempelvis potatisen inte är kvar utanför villans dörr, får de bekräftat att villa-ägarna inte är hemma.

– De placerar ut dem för att se om man är borta under en längre tid, berättar Daniel Neck, kommunpolis i Västra Hisingen för Göteborgs-Posten.

Han fortsätter:

– Det finns en uppsjö av olika metoder men syftet är detsamma: för att se om någon flyttar på sakerna.

För flyttar ingen på föremålet som tjuvarna ställt utanför dörren så indikerar det på att det inte är någon hemma – fritt fram för tjuven.

Men att det är just potatis och bananer som gäller för tjuven är nytt för polisen Daniel Neck.

– Nej, just det har vi inte hört. Men det har varit allt från soppåsar till att man flyttar krukor och sticker fast grejer i dörren. Det finns en uppsjö av olika metoder men syftet är detsamma: för att se om någon flyttar på sakerna, säger han till Göteborgs-Posten.

Var uppmärksam

Men eftersom så många i Göteborg har upplevt både potatis och bananer utanför sin dörr uppmanar polisen att man ska vara extra uppmärksam. Både om det dyker upp något främmande föremål men också om saker på tomten har flyttats. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om förslaget att cyklister ska få cykla mot rött. Det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört om knepet?
Tack för din röst!