Kyla
Nu slår vintern till mot hela Sverige. - Foto: Anders Wiklund / TT, Pixabay

Nu är vintern här – minusgrader i nästan hela landet

Hösten har varit ovanligt mild i år. Men nu slår vintern till mot Sverige. Det förväntas att bli minusgrader i större delar av landet.


Om du inte redan har bytt ut höstjackan till den tjockare vinterjackan kan det vara lämpligt att göra det nu. Vintern har nämligen ett stadigt grepp om hela Sverige, och det förväntas att bli minusgrader i nästan hela landet, rapporterar SVT Nyheter. 

"Mycket mer normalt"

I Norrland är det här med minusgrader inget nytt, där har vintern pågått sedan ganska länge. Men för Svealand och södra Sverige har november månad varit ovanligt mild. 

Att vintern nu gör entré med minusgrader i hela Sverige är på tiden.

– Det här är mycket mer normalt. Vi har haft onormalt milt tidigare under månaden, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen till SVT Nyheter. 

Då klassas det som vinter

Men när kan man egentligen säga att det är vinter på riktigt? Jo, det är när medeltemperaturen har varit under noll grader fem dygn i sträck, skriver SVT Nyheter. 

Håller i sig fram till nästa helg

Den kalla perioden som nu har ett stadigt grepp kommer att hålla i sig fram till nästa helg. Då förväntas en stor del av Svealand officiellt fått vinter.

– En ganska stor portion av landets södra halva borde ha fått meteorologisk vinter när den här köldperioden är slut, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen till SVT Nyheter.

Risk för halka 

När det blir kallare ute, blir det också halare. Cohen uppmanar också till att vara uppmärksam när man är ute och går eller åker bil. 

– På sina håll har det snöat lätt och det har varit tillräckligt för att ge hala vägar eftersom det slipas, säger han till SVT Nyheter.

Och för dig som äger en bil, glöm inte att byta till vinterdäck senast den 1:a december. Hur du ska förvara sommardäcken på bästa sätt kan du läsa mer om här

Nyheter24 har tidigare publicerat ett quiz om väder. Testa dina kunskaper och se om du är en riktig väder-expert. Du hittar quiz:et här. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Föredrar du vintern?
Tack för din röst!