snökaos
Snökaoset fortsätter – stora problem i trafiken - Foto: Marko Säävälä/TT, Lars Pehrson/SvD/TT

Snöovädret skapar trafikkaos – inställda och försenade avgångar

Snöovädret har pågått under hela helgen och det är fortsatt utfärdat en klass 1-varning över Östkusten. Under söndagen är det flera inställda avgångar i kollektivtrafiken. Även regionaltåg- och flygtrafiken är påverkade av snökaoset.


I fredags drog ett snöoväder in över Sverige och SMHI utfärdade en klass 1-varning på flera platser. Men det tog inte slut där – under helgen har snökaoset fortsatt! 

Under söndagsmorgonen vaknade stora delar av landet upp till flera decimeter snö. SMHI:s klass 1-varning håller fortfarande i sig över i princip hela Östkusten. Men snöfallet rör sig norrut och successivt kommer det att avta söderifrån. 

– Vintervädret fortsätter över hela landet, även om temperaturerna i söder kan krypa upp kring nollan dagtid, säger SMHI:s meteorolog Lovisa Andersson, till SVT Nyheter.

Trafikkaos 

Snöovädret har orsakat stora problem för kollektivtrafiken. Värst drabbat är busstrafiken i Stockholm, där flera linjer är helt inställda på grund av snö och halka. Även tågtrafiken och flygtrafikens avgångar är påverkade av snön, med både försenade och inställda avgångar. 

– Vi jobbar på och snöröjer för fullt. Vi behöver snöröja och hålla undan snön på banorna men också runt flygplatsområdet så att det är säkert för våra medarbetare och resenärer. Vi har ingen prognos på hur dagen kommer utveckla sig, det beror ju på hur vädret utvecklar sig, säger Lovisa Ernestam vid Swedavias presstjänst, till Expressen.

SJ meddelar att de har förseningar på grund av snökaoset. Dels då snön gör att tågen inte kan köra lika snabbt som de normalt sätt kan göra och dels att personalen har svårt att komma fram till jobbet.

Ta det försiktigt 

Är du tvungen att ge dig ut på vägarna i dag ska du ta det väldigt försiktigt. Men om du nu måste så ska du undvika mindre vägar och istället köra på de större, mer trafikerade. 

 – Vi har ganska mycket beredskap och är extra förberedda. Vi har haft extra möten inom organisationen och gått igenom de reservlösningar vi har om något skulle hända, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till SVT Nyheter.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur många minuter du klarar dig i kylan innan din kropp slutar fungera. Det kan du läsa mer om här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du drabbad av snökaoset?
Tack för din röst!