ett basebollträ, en skola
"Manning" sprider skräck bland föräldrar och lärare. - Foto: Pixabay, Tomas Oneborg/SvD/TT

Våldsamma trenden "manning" sprids på skolor – tvingas till slagsmål

Fenomenet "manning" sprider skräck hos tonårsföräldrar i Stockholm. Skolelever arrangerar våldsamma slagsmål, där andra tonåringar agerar publik, och sprider dem på sociala medier.


Ett nytt fenomen sätter skräck i föräldrar och lärare i Stockholm. "Manning" som fenomenet kallas går ut på att skolelever möts upp och slåss mot varandra i arrangerade mål framför åskådare. 

De våldsamma slagsmålen filmas ofta och delas på forum och sociala medier.  

Trenden blev först känd i Södermalm, men har nu spridit sig till skolområden i Bromma och Vällingby. 

Polisen misstänker att barnen hotas

I en intervju med SVT förklarar polisen att de misstänker att barnen som slåss blir tvingade till det med hot om att få stryk om de inte ställer upp. 

– Ofta av någon ökänd person som alla är rädda för, säger Jörgen Backström, polisinspektör i Vällingby, till SVT. 

Enligt Backström agerar barn från olika skolor runtom i staden publik för slagsmålen. Och de som identifierats är främst sjundeklassare. 

Just åskådarna är en stor del av fenomenet. 

– Man bestämmer tid och plats. För att slagsmålen ska bli av måste det finnas publik. Ingen publik, inget slagsmål, säger Jörgen Backström till SVT.

Stor risk för barnen – förekommer grov våld

Polisen förklarar att slagsmålen är vilda och våldsamma, bland annat så får barnen ofta ner varandra på marken och utdelar flera slag mot varandras huvuden. 

Det är svårt att hur ofta slagsmålen äger rum. Detta beror bland annat på att skolorna inte anmäler bråken, då de försegår utanför skoltiden. Samtidigt är många föräldrar rädda för att anmäla då de tror att barnen ska råka ännu mer illa ut, enligt polisen. 

De hoppas dock att föräldrar ska ta sitt ansvar och anmäla händelserna för att förbättra situationen. 

Var uppmärksam för skador på barnet

Olika skolor runtom i Stockholm har informerats om trenden och polisen uppmanar lärare att vara uppmärksamma uppmärksamma, främst för skador på elever. 

– Det är svårt för eleverna som är utsatta att berätta. Man får nog vara lite på som vuxen, säger Jörgen Backström, till SVT

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!