En pojke på HVB-hem. Till höger skor i en skohylla. Kollage.
Över hundra anmälningar om sexövergrepp har gjorts på HVB-hem senaste åren. - Foto: Jessica Gow/Tomas Oneborg/TT

Över hundra anmälningar om sexövergrepp på svenska HVB-hem

HVB-hem ska vara en trygg plats för behövande ungdomar. Men nu avslöjar Veckorevyn att hundratals övergrepp anmälts på boendena.


De senaste fyra åren har det inkommit 104 anmälningar om sexövergrepp på HVB-hem. Det visar en granskning som Veckorevyn gjort. Sammanlagt omfattar anmälningarna 133 ungdomar under 25 år gamla. 

Tanken med HVB-hem att de ska erbjuda boende och stöd för unga människor som behöver speciellt stöd på grund av till exempel missbruk eller självskadebeteende. Det är också på HVB-hem många ensamkommande flyktingungdomar hamnar. 

Men nu visar det alltså sig att HVB-hem blivit en plats för sexuellt utnyttjande och övergrepp. 

Det vanligaste är att förövaren är en person som bor på boendet, men många gånger är gärningsmannen en person som jobbar på eller i anknytning till boendet. 

Till exempel skriver Veckorevyn om ett fall där en psykolog våldtagit två flickor med självskadebeteende. 

Stort mörkertal

Men förmodligen förekommer många övergrepp som aldrig blir kända.

– Att bli utsatt för sexuella övergrepp leder ofta till stora skuld och skamkänslor, så många unga vågar inte berätta. Man är så oerhört utsatt på ett HVB-hem. Många är ju där för att det har brustit i hemmiljön och för att de saknar skyddsnät. Blir man då utsatt på behandlingshemmet finns det kanske ingen annanstans att ta vägen, säger advokaten Silvia Ingolfsdottir Åkermark till Veckorevyn. 

Men regeringens socialminister Lena Hallengren litar på att det finns tillräckligt bra kompetens på HVB-hemmen. 

– Det finns en stor kompetens på HVB-hemmen hur man bemöter unga men också kunna ge dem stöd och behandling, säger Lena Hallengren till Veckorevyn.

MER: Elev kallade lärare "hora" – nu anmäler föräldrarna skolan

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!