Vad gör en egentligen i lumpen?
Vad gör en egentligen i lumpen? - Foto: TT

Svensk soldat död under militärövningen Northern Wind

Under måndagsnatten dog en svensk under militärövningen "Northern Wind". Övningen ägde rum i Överkalix och en pansarvagn ska vara inblandad i dödsolyckan.


En svensk dog i en militärövning under natten till måndagen. Övningen som ägde rum i Överkalix var en del av Northern Wind, en stor arméövning som genomförs av soldater från flera länder. 

Sammanlagt deltar 10 000 personer i Northern Wind, varav cirka 7 000 deltagare kommer från Finland, Norge, USA och Storbritannien.

Ett pansarfordon inblandat i olyckan

I ett pressmeddelande berättar Försvarsmakten att det bara var svensk personal inblandade i dödsolyckan. 

Förutom svensken som dog ska ingen annan ha skadats. Vad som exakt har hänt under olyckan har man inte gått ut med. 

”Försvarsmaktens egna sjukvårdsresurser genomförde omhändertagande direkt på platsen och ambulans och polis tillkallades”, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Ett stridsfordon 90 var inblandad i dödsolyckan. Bilden har inget samband med olyckan.

– Det har skett en olycka och det är flertalet personer inblandade. Sedan kan vi inte säga någonting mer med anledning av förundersökningssekretessen, sade Cesar Saliba, befäl vid polisens regionsledningscentral till TT. 

Enligt Marie Tisäter, på försvarets kommunikationsavdelning, har den avlinda soldaten blivit påkörd av ett stridsfordon 90.

Kan bli utredningar

– Tankarna går till den som fått sätta livet till och de anhöriga, sade försvarsminister Peter Hultqvist om händelsen i en intervju med Aftonbladet Morgon. 

– Det är återigen en påminnelse om att man inom Försvarsmakten inte kan jobba nog med säkerhet, fortsatte han. 

Enligt polisen är den avlidna soldaten en kvinna född 1977, som ska vara hemmahörande i Jämtland.

Enligt Peter Hultqvist kan det bli aktuellt med utredningar från försvaret, Statens haverikommision och polisen, skriver Aftonbladet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!