Könsorgan
Många svenska missnöjda med sitt kön - Foto: Pixabay, Shutterstock

Studie: Många svenskar missnöjda med sitt könsorgan

Det pågår en studie där ett forskarteam undersöker vad svenskarna egentligen tycker om sitt kön. De första resultaten tyder på att en av tre män tycker att deras penis är för liten. Var fjärde kvinna är missnöjd med storleken på de inre blygdläpparna.


Just nu genomför psykiatern Christian Rück och hans forskarteam på Karolinska institutet två studier som undersöker hur svenskarna ser på sitt könsorgan. Studierna, vulvastudien och penisstudien, finns på nätet och pågår fortfarande.

Än så länge har cirka 3 200 personer svarat på frågorna, men målet är 5000 deltagare. 

De första resultaten, som än så länge inte publicerats, visar att många svenskar är missnöjda med sitt könsorgan, skriver Expressen.  

En av fyra är missnöjda med utseendet 

Hur kvinnans vagina eller en mannens penis ser ut är individuellt och i studien har 33 procent av männen svarat att de tycker att deras penis är för liten. En procent har svarat att den är för stor. 

Ser man på kvinnornas resultat så är 25 procent inte nöjda med storleken på deras inre blygdläppar.

En av tio, bland både männen och kvinnorna, menar att storleken är något som de verkligen lider av. 

– De flesta som är missnöjda har sannolikt helt normala kön. Men många saknar referenser, man vet inte hur vanliga kön ser ut och vet inte att det finns en stor variation, säger Christian Rück till Expressen. 

Påverkar sexlivet 

Att ha ett könsorgan som man är missnöjd över påverkar vardagen, inte minst sexlivet.

Kvinnor:

I studien har 15 procent av kvinnorna svarat att de inte är bekväma med att visa sitt kön för sin partner. Ungefär lika många uppger att det är något som gör att man inte väljer att ha oralsex alltid, ofta eller ibland. 

En procent avstår helt från sex på grund av missnöjet över sitt kön, och åtta procent avstår ofta eller ibland. 

Män:

Bland männen skäms en av fem (18 procent) för sitt könsorgan. Sju procent är obekväma med att visa sitt kön för sin partner, och många tar heller inte emot oralsex. En procent avstår helt från sex och sju procent ibland eller ofta.

Kirurgiskt ingrepp 

Många personer som har varit med i studien är positiva till intimkirurgi, men enbart ett fåtal har genomgått det. 

Bland kvinnorna så är en av fyra öppen för att operera sina inre blygdläppar och bland männen kan en av tio tänka sig att operera sin penis, skriver Expressen.

Däremot finns det i dagsläget ingen särskild behandling för de personer som besväras av utseendet på sitt könsorgan.   

/
sex
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du nöjd med ditt könsorgan?
Tack för din röst!