Så kommer vädret att bli under valborg
Så blir vädret på valborgsmässoafton! - Foto: Pontus Lundahl TT / Fredrik Sandberg TT

Valborg 2019: Så blir vädret där du bor

Blir det regn och rusk eller sol och värme under valborgsmässoafton där du bor? Det reder Nyheter24 ut.


Imorgon, tisdag den 30 april, så firas valborgsmässoafton runt om i landet. Högtiden, som har sina rötter i Tyskland, har sedan år tillbaka varit en av de mest populära dagarna hos gamla så som hos unga.

Tusentals människor samlas utomhus för att umgås, titta på brasor och somliga väljer även att festa till det lite grann.

Och ska man vara ute hela dagen så vore såklart solsken och värme optimalt. Så hur står det till med vädret på valborg? Det reder Nyheter24 ut.

Under valborgsmässoafton samlas tusentals människor för att umgås. Bildkälla: Johan Nilsson TT/TT

Ostadigt väder på många håll i södra Sverige

– Man kan säga att det blir lite mer ostadigt överlag imorgon och inte riktigt det här soliga vädret som det har varit i mer eller mindre hela landet. I de södra delarna av landet och framförallt ner mot ostkusten, men även i Skåne och västkusten ser det ut att kunna bli lite skurar, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI till Nyheter24 och fortsätter:

– Det ser inte ut att bli några jättemängder, men man kan i alla fall säga att det blir lite mer moln. Så det kan man vara beredd på.

Hur varmt kommer det att bli?

– Man kan säga att det blir runt 15 grader mitt på dagen och fram mot eftermiddagen i delar av södra Sverige, säger Jörpeland.

Norrland den stora vinnaren

De stora vinnarna ser ut att vara de som firar valborg på lite nordligare breddgrader. Där är det nämligen mest uppehåll i prognosen.

– Längre norrut så är det större sannolikhet för uppehåll, där är det mest uppehåll i prognosen. Det blir möjligtvis lite mer sol i de delarna av landet. Där kommer det att kunna fortsätta vara rätt så varmt även under morgondagen. Temperaturen kommer att ligga på 10-15 grader, framförallt i de delarna där solen verkligen kommer fram. 

Första maj kan bli en kyligare historia

Under onsdagen kommer de flesta att vara lediga då första maj, sedan en lång tid tillbaka, klassas som en röd dag. Tyvärr verkar det dock som att många kommer att behöva sätta på sig ett extra lager om man vill tillbringa den lediga dagen utomhus.

– Under onsdagen börjar det hända lite grejer, vi får nämligen ett lågtryck som rör sig in över landet norrifrån. Det kommer framförallt att beröra Norrland under första maj och dra med sig rätt så kall luft, säger Jörpeland och fortsätter:

– Inledningsvis rör det in sig regn norrifrån och under onsdagen kommer det övergå i blötsnö. Senare på kvällen och natten mot torsdag kommer det vara mer som snö. Då kan detta regn även ha börjat röra sig ännu mer söderut mot Uppsala- och Stockholmstrakten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ser du fram emot valborg?
Tack för din röst!