Ängöl
Systembolaget stoppar svenska öletiketten - Foto: Ängöl, Illustration: Jenny Nyström

Systembolaget stoppar svenska öletiketten – ser du varför?

Måndagen den 3 juni var tanken att bryggeriet Ängöl skulle återlansera sitt midsommaröl på Systembolaget. Men så blev det inte. Systembolaget satte stopp. Orsaken är att bilden på öletiketten strider mot reglerna. Kan du se varför?


Det var tänkt att bli det andra året för Ängöls midsommaröl att lanseras på Systembolaget. Men det gick inte som planerat för det Kalmarbaserade bryggeriet.

Ölet det gäller är en säsongsvara, vilket innebär att Ängöl var tvungna att ansöka om nytt tillstånd för i år – trots att det såldes förra året.

Etiketten på flaskan

Orsaken till att lanseringen stoppades var etiketten på flaskan. Kan du se vad det är som ställer till det?

Bildkälla: Illustration: Jenny Nyström

Motivet på etiketten är en illustration av Kalmarkonstnären Jenny Nyström och föreställer ett glatt gäng som tar sällskap längs vattnet. Mannen som leder gänget spelar fiol och i sjön bakom kan man se personer i mysiga roddbåtar.

Så vad är det som ställer till det för Ängöl? Jo, etikettens motiv anses helt enkelt inte vara "måttfullt nog", skriver SVT. Vad som anger bestämmelser för vad som får avbildas och inte på flaskor och burkar är alkohollagen. 

"Drömsk sommarkänsla"

Orsaken till att etiketten inte uppfyller "måttfullhetskravet" i år är att motivet skapar ett "förhärligande av midsommar" enligt Systembolaget. På vilket sätt? Jo, genom kombinationen av bild, text och namnet "Midsommaröl".

Motiveringen från Systembolaget är att de anser Nyströms illustration som en "riskfylld situation" av anledning att det aktiviteter och båtar som inte borde förknippas med att dricka alkohol.

Överklagat beslutet

– Jag tycker att de silar mygg och sväljer kameler i många fall. Det finns många andra alkoholprodukter som jag tycker är mer tveksamma och som kanske skapar större problem vad gäller alkoholkonsumtion än vad den här skulle göra, säger Ängöls vd Johan Håkansson till Barometern.

Ängöl har överklagat beslutet. Men någon försäljning av ölet uteblir för i år då det oavsett kommande beslut blir försent.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om Systembolagets beslut?
Tack för din röst!