Sjukdomar-du-kan-fa-av-myggor
Sjukdomar du kan få av myggor - Foto: Johan Nilsson/TT, Fredrik Sandberg/TT

Sjukdomar: Här är smittorna du kan få av mygg

Stör du dig på myggor? Det finns flera anledningar att undvika dem. Många allvarliga sjukdomar sprids nämligen genom de blodsugande krypen.


Myggor kan reta gallfeber på en – och överföra allvarliga sjukdomar. Här är några av de farligaste åkommorna man kan få av de irriterande krypen: 

Ockelbosjukan 

Ockelbosjukan är en av två sjukdomar man kan få av myggorna i Sverige. Sjukdomen orsakas av ett virus som myggan troligtvis plockat upp från andra djur såsom fåglar. I Sverige är dock risken att få åkomman begränsad till Dalarna och södra Norrland – men när man väl fått den är det inte kul. 

Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Symptomen inkluderar bland annat ledsmärtor, hudutslag och feber. Sjukdomen läker ofta utan behandling men många drabbade kan ha ledsmärtor i flera år. 

Harpest 

Den andra myggrelaterade sjukdomen man kan plocka upp i Sverige är Harpest. Sjukdomen drabbar främst gnagare men kan med myggans hjälp även spridas till människor. I riskzonen är man om man befinner sig i Norrland, Götaland och Svealand. 

Och även denna åkomma är mindre rolig att ha – symptomen inkluderar feber, huvudvärk, illamående och kan i värsta fall leda till lunginflammation om man blir biten nära luftvägnarna. 

Gula febern 

Inte heller på semestern går man säkert – tvärtom kan myggorna bära ännu allvarligare sjukdomar. Om man befinner sig någonstans i Afrika eller Sydamerika riskerar man att drabbas av gula febern – en leversjukdom som sprids från myggor. 

Bildkälla: Lennart Nygren/TT

Smittan har orsakat många epidemier och symptomen inkluderar muskelvärk, huvudvärk, feber och man kan bli gul. Om man blir allvarligt sjuk är överlevnadschansen ungefär 50 procent och det finns inger botemedel –däremot ett vaccin som kan tas i förebyggande syfte.

Denguefeber 

En annan myggsmitta man kan få i Afrika och Sydamerika är Denguefeber. Tillskillnad från gula febern är smittan ofta godartad men dess symptom är inte roliga för det. 

Bland annat kan man få hudblödningar, kärlsprängda ögon och ledsmärtor. Inte heller här finns det något botemedel utan ett vaccin som tas i förebyggande syfte, skriver Folkhälsomyndigheten. 

Läs även: Studie – musik kan skydda dig från livsfarliga myggor


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du bli biten av myggor?
Tack för din röst!