Det-har-visste-du-inte-om-kondylom
Det här visste du inte om kondylom - Foto: Pixabay

Fem snabba: Det här visste du inte om kondylom

Kondylom är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige, men vet du verkligen allt om åkomman? Här är fem saker du kanske inte visste om sjukdomen:


Kondylom är en infektion som överförs genom sexuellt umgänge. Sjukdomen är särskilt vanlig hos unga och är känd för att ge vårtor och knotter på underliv. Men detta är inte allt som finns att veta om åkomman, visste du att kondylom...

1. Inte endast överförs vid samlag 

Kanske trodde du att kondylom endast överförs genom penetrations-sex? Så är det inte, även om du har smeksex och råkar komma i kontakt med vårtorna kan du bli smittad. Även munssex kan sprida smittan, men det är inte lika vanligt.

2. Ibland inte ger symptom alls 

Även om vårtor är det som mest kännetecknar könssjukdomen är det många som har viruset utan att få vårtor, eller några andra symptom heller för den delen. Detta kan även vara anledningen till att könssjukdomen är så utbredd  – att många helt enkelt inte vet om att de har smittan.   

3. Inte bara ger vårtor på könsorganet 

Apropå de ökända vårtorna, visste du att dessa inte endast kan sätta sig på könsorganet? Andra ställen de kan dyka upp på är i slidöppningen, de inre blygldäpparna, urinrörsmynningen, analöppningen, runt klitoris och på livmodertappen. På penisen kan de även dyka upp på ollonet och på förhudens insida. 

Bildkälla: Pixabay

4. Kan "blomma ut" långt senare 

Det kan även ta lång tid från det att du blivit smittad tills det att du får vårtor. Därför behöver du inte bli misstänksam om du får utbrott efter ett långt förhållande. Det behöver inte innebära otrohet utan det kan vara så att du haft viruset länge men helt enkelt inte upplevt några symptom.

5. Kan leda till livmoderhalscancer 

Sist men inte minst – kondylom tillhör samma virusgrupp som humant papillomvirus (HPV). Vissa HPV-typer kan även efter lång tid leda till livmoderhalscancer, dock brukar inte det vårtvirus som ger kondylom göra det. Om man är kvinna och är över över 23 år ska man dock ändå med några års mellanrum ta cellprover för att upptäcka eventuella cellförändringar, skriver UMO

Läs även: Fem snabba – det här visste du inte om herpes

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du kondylom?
Tack för din röst!