Idag startat en global klimatstrejk med Greta Thunberg i spetsen
Idag startat en global klimatstrejk med Greta Thunberg i spetsen. - Foto: Mstyslav Chernov AP/TT, Mary Altaffer AP/TT

Gretas ord inför den globala klimatstrejken: "Ni börjar! Led vägen!"

Fredag den 20 september kickar en global klimatstrejk igång, orkestrerad av den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg. Det här är vad du behöver veta!


Det har nog inte undgått många vilken resa den unga Greta Thunberg gjort under det senaste året. Från att strejka utanför Rosenbad har hon talat i FN, träffat påven, samtalat med Barack Obama, blivit nominerad till Nobels fredspris och nu är hon affischnamnet för en global klimatstrejk.

Ja – du kanske har hört talas om den globala klimatstrejken som Greta utlyst. Den kickar i alla fall igång idag den 20 september och kommer att involvera människor från alla hörn och kanter på vårt jordklot.

Den 20 september kickar den globala klimatstrejken igång. Bildkälla: Instagram / @gretathunberg

Strejkas i över 156 länder

Greta skriver själv på Instagram att över 5225 strejker i över 156 länder kommer att hållas underdagen. Och då inkluderar hon även antarktiskt! Häftigt va?

Den siffran kan dock komma att ändras då man själv kan rapportera in sin strejk till organisationen Fridays for futures hemsida.

Så länge håller strejken på

Självaste eventet kommer att hållas från den 20 september till den 27 september, alltså i en veckas tid. Vill man starta sin egna lilla strejk eller hitta en strejk i närheten på Friday for futures sajt.

Gretas lyckönskning. Bildkälla: Instagram/@gretathunberg

Gretas uppmaning

Natten till fredag så publicerade Greta en lyckönskning och en uppmaning till de som, på grund av tidszonerna, snart skulle upp och strejka

I ett inlägg på Instagram skriver Greta:

"Det är tidig morgon i Stilla havsområdet. Snart kommer solen att stiga den 20 september 2019. Lycka till Australien, Filippinerna, Japan och alla andra nationer i Stilla havsområdet. Ni börjar! Led vägen! Glad strejk!"

MER: Greta Thunbergs tal till kongressen: "Förena er bakom forskningen"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att strejka?
Tack för din röst!