Ett Facebookinlägg som blivit viralt visar sig vara felaktigt.
Ett viralt Facebookinlägg visar sig vara felaktigt. - Foto: Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Felaktigt inlägg om svältande 83-årig farfar blev viralt – igen

Ett Faceboookinlägg från förra sommaren har fått nytt liv igen. I det virala inlägget beskrivs det hur en 83-årig man serverats "en treårings" matportion på Södertälje sjukhus. Men det visar sig nu att det hela kan ha handlat om ett missförstånd.


Förra sommaren lades en 83-årig man in på Södertälje sjukhus. Under hans sjukhusvistelse upprördes mannens barnbarn av hur små matportioner han tilldelades, och publicerade därför ett Facebookinlägg med en bild på maten där de kritiserade sjukhuset.

”Min farfar är 83 år och ligger på #Södertäljesjukhus. Detta är maten som serverats i två dagar nu. Det är helt makalöst. Till och med en 3 åring äter mer. Leverantören är Sodexo Sverige. Är de meningen att man ska bli mätt på detta?” skrev barnbarnet på Facebook förra sommaren. 

Inlägget fick nyligen nytt liv och har delats tiotusentals gånger sedan det skapades. I kommentarerna riktar Facebookanvändare svidande kritik mot sjukhuset. 

Inlägget har delats över 59 000 gånger. Faksimil: Facebook.


"Fyfan, vidrigt hur äldre behandlas" skriver en person. 

"Fy fan vilket jävla samhälle vi lever i" skriver en annan person.

Men efter att tidningen Metros Viralgranskaren undersökt händelsen har det visat sig att det med största sannolikhet handlat om att barnbarnet missförstått situationen.

Handlar om energikost – samma energi fast mindre portioner

På Facebook har sjukhuset själv svarat och förklarat att måltiden inte bara består av det som syns i fotot. Man serveras också förrätt och efterrätt. 

De förklarar också att vissa patienter, särskilt äldre, behöver så kallad energikost. Det innebär att maten berikats och på så sätt ger samma energi fast portionen är mindre. 

För den som får energikost är oftast samtliga rätter – förrätten, varmrätten och efterrätten – berikade. 

Anledningen till att man använder sig av e-kost är för att många äldre kan känna sig överväldigade av stora portioner och på så sätt ha svårt att få i sig den energi de behöver. 

Södertälje sjukhus har svarat på Facebook. Foto: Tomas Oneborg / TT

"Syftet med E-kosten är just att bidra med mycket energi och protein på liten volym så att mängden mat inte ska upplevas vara för stor för patienter med nedsatt aptit som då förhoppningsvis orkar äta mer av maten de serveras" skriver Södertälje sjukhus på Facebook.

Men det är få som tagit del av informationen, då det virala Facebookinlägget delats cirka 59 000 gånger, medan sjukhusets inlägg i jämförelse, bara delats 664 gånger. 

Chefsöverläkaren: Man får äta tills man blir mätt

I en intervju med Metro förklarar Peter Johnson, chefsöverläkare på Södertälje sjukhus, att bilden på maten blir missvisande. Han berättar att vissa patienter parallellt till maten också får näringsdropp eller näringsdrycker för att ge extra stöd.

Och på frågan om det finns några restriktioner på hur mycket man får äta, svarar han nej.

– Inte alls. Förutom om man är extremt överviktig, då kanske man är lite mer försiktig. Annars får man äta precis vad man vill. Är man inte mätt efter en portion går det att värma en till och ta lite från den. Så det finns inga restriktioner alls, säger han till Metro

Kvinnan om farfarn: fick förrätt och efterrätt

Metro kontaktade kvinnan som publicerade Facebookinlägget, för att fråga om hur hon ser på sjukhusets svar. 

Hon svarade då att det stämde att hennes farfar, utöver huvudrätten, även fick förrätt och dessert. Något som inte nämndes i inlägget. 

Hon menar däremot att det inte gick att få mer varmrätt.

– Det sjuksköterskan sa är att den mat de kan få är om en patient inte äter sin låda. Då kan de dela upp den maten, sade hon till tidningen. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du noga med källkritik?
Tack för din röst!