Johan Fallqvist mördade småbarnsmamma tillsammans med 14-åring
Johan Fallqvist mördade småbarnsmamma tillsammans med 14-åring - Foto: TV3

Johan Fallqvist mördade småbarnsmamman – beordrade 14-åring att våldta

Johan Fallqvist dömdes i början av 2019 till livstids fängelse för våldtäkt och mord på en kvinna i Fagersta. Fallqvist hade tidigare fantiserat om att våldta och mörda kvinnor och gjorde förra sommaren fantasin till verklighet.


I kvällens avsnitt av "I huvudet på en mördare" tas fallet om Johan Fallqvist upp. Fallqvist mördade brutalt en småbarnsmamma när hon var på väg hem sent en kväll. Han beordrade också sin 14-årige vän, som var kraftigt berusad, att våldta kvinnan. 

I dokumentären tas Johans tuffa uppväxt upp, klasskamrater berättar att han var mobbad och utanför. Det fanns även svårigheter hemma med en pappa som fick våldsamma utbrott.

SAMLADE PÅ KNIVAR OCH SOFT AIR GUNS

Under förhör med polisen har Johan Fallqvist berättat att han haft ett stort kniv- och vapenintresse sedan har var tio år gammal. 

Vapen som hittades i Johan Fallqvists väska. Foto: Polisen.

Valde slumpmässigt ut ett offer

Johan Fallqvist började redan som ung prata och fantisera om att mörda. Efter att han flyttat till Fagersta började han umgås med ungdomar i trakten. Johan Fallqvist saknade jobb och umgicks framför allt med pojkar i tonårsåldern. 

Pojkarna tyckte det var intressant att umgås med den mycket äldre Fallqvist för att han köpte ut alkohol och cigaretter. Samt hade en omfattande vapensamling.

Fallqvist fick en speciell relation med en 14-åring ungefär sex veckor innan mordet. 14-åringen hade likt Johan en dröm om att våldta och mörda en kvinna. 

En kväll bestämde de sig för att det var dags att genomföra dådet och gick ut i natten med soft air guns och kniv. 

14-åringen uppger i förhör att de gick ut för att gå en promenad. Enligt Johan Fallqvist för att hitta en slumpmässig kvinna att våldta och mörda. 

Kniven som användes för att mörda kvinnan. Foto: Polisen.

MORDNATTEN I FAGERSTA

Sent en natt den 27 juli 2018 så beordras en polispatrull till Brinellskolan i Fagersta. Där hittar de en mördad kvinna liggandes i en grässlänt vid en gångtunnel. Kvinnan var knivskuren i halsen och det låg blod i gräset omkring henne.

Kvinnan var naken på underkroppen och blodig i ansiktet, överkroppen och armarna. Bredvid kvinnan låg ett par byxor som såg ut att ha blivit avslitna från kroppen. Förbipasserande försökte rädda hennes liv men kvinnan avled av de knivhugg hon fått i halsen och nacken.

I dokumentären "I huvudet på en mördare" berättar förundersökningsledare Johan Håvedal att 14-åringen först våldförde sig på kvinnan och att Johan Fallqvist därefter knivhögg henne ett flertal gånger. 

14-åringen tvekade men Fallqvist uppmuntrade honom. Innan våldtäkten ska Johan ha sagt till kvinnan att hon kunde få leva om hon var medgörlig. Något han inte höll fast vid. 

Platserna där kvinnan, mordvapnet och blodspår hittades. Foto: Polisen.

LED INTE AV EN ALLVARLIG PSYKISK STÖRNING

Johan Fallqvist avtjänar idag sitt fängelsestraff på livstid på anstalten i Norrtälje. I mars 2019 avslogs en ansökan till hovrätten om tidsbestämt straff. Enligt en rättspsykiatrisk undersökning lider Johan Fallqvist inte  av en allvarlig psykisk störning.

I huvudet på en mördare – avsnittet om Johan Fallqvist sänds torsdag 5 december 21.00 på Viaplay, TV3 och Viafree. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kände du till fallet med Johan Fallqvist?
Tack för din röst!