Foto: Claudio Bresciani/TT/Mondelez Sverige
Foto: Claudio Bresciani/TT/Mondelez Sverige

Så blev Aladdinasken en svensk jultradition

Att avnjuta (och ibland slåss om) chokladpralinerna i Aladdinasken är en inbiten svensk jultradition. Men vet du varför?


Är Aladdin eller Paradisasken godast? Vem ska få den vita pärlnougaten? Och vem är det som har tjuvstartat på det undre lagret? 

Ja, att slåss om pralinerna i Aladdinasken är en stark jultradition för många svenskar.

De har till och med rankats viktigare än självaste jultomten!

Men har du koll på chokladaskens historia – och hur det kommer sig att vi äter den på jul?

Foto: Mondelez Sverige

En 80-årig tradition

Inför julfirandet 1939 lanserades Aladdinasken, som då innehöll en blandning av Marabous mest populära praliner. 

Den fick snabbt en självklar plats på det svenska julbordet – och för att behålla den har asken fått genomgå flera moderniseringar. 

Enligt Karin Selling, presskontakt på Mondelez Sverige, har förändring alltid varit en viktig del av Aladdins arv:

"Under åren har över 50 nya smaker introducerats och asken har bytt design 9 gånger", säger hon till Nyheter24.

Foto: Hasse Holmberg/TT

"Extra lyxigt"

Och julkopplingen då – hur kom den in i bilden? 

Enligt Selling skedde det lite av en slump. 

Aladdinaskens lansering skedde runt jul, och på 30-talet var choklad inget som hörde vardagen till.

"Choklad sågs som något extra lyxigt som man kunde unna sig till speciella tillfällen, såsom jul, säger hon till Nyheter24.

Läs mer: Drömresan – Nu lanseras världens första chokladkryssning

Läs mer: Forskning: Choklad gör oss lyckligare

Jul
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!