Polisen kommer med flera viktiga tips till den som ska ge sig ut i skog och mark.
Polisen kommer med flera viktiga tips till den som ska ge sig ut i skog och mark. - Foto: Johan Nilsson/TT och Gorm Kallestad/NTB/TT

Polisens viktiga råd: 10 saker att tänka på när du är i skogen

Under sensommar och höst ger sig många svenskar ut i skogen för att plocka bär och svamp. Till dessa kommer nu polisen med 10 viktiga råd – som faktiskt både kan rädda liv och underlätta deras arbete.


Har du planer på att ge dig ut i skog och mark för att till exempel plocka bär eller svamp? Då finns det också en risk att du går vilse.

"Varje år anmäls personer försvunna i samband med de att varit ute för att plocka bär eller svamp.", skriver Polisen Höglandet i ett inlägg på Facebook. 

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Även om de allra flesta hittas i polisens sökinsatser finns det flera saker du som privatperson kan tänka på innan, och under, sin tur i skogen.

Polisens 6 tips innan du ger dig ut i skogen:

  1. Ta med en mobiltelefon som är fulladdad, och gärna en portabel powerbank.
  2. Klä dig i färgglada kläder eller en reflexväst.
  3. Undvik att ge dig iväg ensam, och om du gör det: berätta för någon var du ska och när du väntar dig att du kommer tillbaka.
  4. Ta med vatten och någonting ätbart.
  5. Ta med en visselpipa.
  6. Ladda ned appen SOS Alarm, vilken gör det möjligt för polis eller räddningspersonal att lokalisera dig i händelse av olycka eller sjukdom.
Foto: Jens Bornemann/TT

Tänk på detta om du går vilse i skogen:

  1. Vänta inte med att ringa 112. Detta gäller också oroliga anhöriga.
  2. Ta dig till en högt belägen plats, som gärna får vara öppen. Detta eftersom polisen ofta använder helikopter eller drönare i sökandet.
  3. Om du når en väg av något slag, stanna då på den. 
  4. Var uppmärksam och lyssna efter ljud såsom sirener och följ därefter ljudet.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!