Är det farligt att återuppvärma matrester flera gånger?
Är det farligt att återuppvärma matrester flera gånger? - Foto: Cottonbro/Pexels och Ella Olsson/Pexels

Experten: Så farligt är det att värma matrester flera gånger

Det händer alla någon gång att man lagar för mycket mat, sparar matresterna och sedan får återuppvärma dessa. Men hur många gånger kan man egentligen värma upp maten, och vad ska man tänka på när man sparar matrester?


Har du lagat mer mat än vad du orkar äta? Då är det bra för både plånboken och miljön att spara matresterna och äta dem vid ett annat tillfälle.

Men ibland gör man även tabben att återuppvärma alldeles för mycket matrester, till exempel i en matlåda på jobbet.

Nyheter24 pratade med Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelverket, om hur många gånger man kan värma upp matrester – och hur man ska förvara dem för att de ska hålla så länge som möjligt.

Är det farligt att värma upp matrester flera gånger?

Enligt Lindblad ska man alltid sträva efter att inte värma upp mer mat än vad man äter vid varje tillfälle. Flera återupppvärmningar kan nämligen ha en negativ påverkan på maten i två olika avseenden.

Foto: Claudio Bresciani/TT

– I första hand påverkar det hållbarheten, men det kan även ha betydelse för livsmedelssäkerheten om man inte efter varje uppvärmning är noggrann med att så snabbt som möjligt kyla ned maten igen, säger Lindblad.

Det är mer andra ord inte direkt farligt att värma upp maten flera gånger, så länge man hanterar den på rätt sätt. 

Finns det några livsmedel man inte ska värma igen?

Ja, flera av oss har nog hört att man inte ska återuppvärma exempelvis grönkål, men stämmer det verkligen, och finns det överhuvudtaget vissa livsmedel som man ska undvika att värma upp flera gånger?

Foto: Janerik Henriksson/TT

– Inte direkt, men vissa livsmedel kan förstås tappa mer i kvalitet vid upprepad uppvärmning än andra, oavsett uppvärmningsmetod, förklarar Lindblad och fortsätter:

– Det kan till exempel handla om rester av kött som kan bli torrt och tråkigt om det värms flera gånger.

Hur förvarar man matrester på bästa sätt?

Hur länge matresterna håller och är ätbara avgörs till stor del av hur man hanterar dem.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

– Det är alltid bra om matrester eller mat som inte ska ätas direkt kyls ner så snabbt som möjligt efter tillagning och sedan ställs in i kylskåp eller i frysen. Förvara gärna kylvaror vid ca 4 °C, då håller maten längre, säger Lindblad till Nyheter24. 

Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!