Vaccin unga
Vaccinviljan bland unga är hög. - Foto: Brun, Thomas/TT & Johan Nilsson/TT.

Förvånansvärt högt vaccintryck bland tonåringar

Vaccinviljan är förvånansvärt hög bland de svenska ungdomarna. "Jag har fått flera rapporter om fullbokade vaccinationstider sedan bokningarna öppnade för 16–17-åringarna. Det är väldigt positivt", säger Emma Spak.


Unga personer har pekats ut för att sprida covid-19 och att inte vilja vaccinera sig. Men nu visar det sig att vaccinviljan bland 16- och 17-åringar är oväntat hög i flera delar av landet, rapporterar TT. 

Sedan en vecka tillbaka får alla över 16 vaccinera sig mot covid-19 i Sverige. 

– Jag har fått flera rapporter om fullbokade vaccinationstider sedan bokningarna öppnade för 16–17-åringarna. Det är väldigt positivt, säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), till TT.

"Bra utifrån att de inte är i riskgrupp"

Vaccinationsviljan tycks även vara hög bland gruppen 18-29-åringar. 

– För de mellan 18 och 29 är vaccinationsgraden över 60 procent. Det tycker vi är en bra siffra utifrån att de inte är i riskgrupp, säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors till TT.

Däremot syns skillnader mellan länen. I både Värmland och Uppsala har över 70 procent mellan 18-29 fått sin första dos, medan den siffran ligger på 56 procent i Jönköping och 57 procent i Stockholm.

Samtycke från förälder eller mognadsbedömning

Eftersom att 16- och 17-åringar ännu inte är myndiga så använder sig regionerna av två olika sätt vid vaccination. Antingen ett muntligt eller skriftligt samtycke från en förälder eller en så kallad mognadsbedömning. 

De ungdomar som vill vaccinera sig, men inte får samtycke från en förälder, kan få genomgå en mognadsbedömning. 

– Samtliga regioner kan använda båda vägarna. Vill man som ungdom väldigt gärna vaccinera sig – och bedöms mogen nog – så får man det, säger Emma Spak till TT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!