Experten: De kan bli Stefan Löfvens efterträdare

På söndagen meddelade Stefan Löfven att han kommer avgå som statsminister och partiordförande i höst. Enligt statsvetaren Jenny Madestam finns det flera personer inom partier som gärna skulle ta hans plats.


Under söndagen meddelade Stefan Löfven att han kommer avgå som statsminister och partiordförande i höst. 

– Jag vill ge min efterträdare de allra bästa förutsättningarna. Jag är övertygad om att min efterträdare kommer ge arbetarrörelsen och mitt parti ny energi, säger Löfven. 

Men vem blir Löfvens efterträdare? Det finns många kandidater, förklarar statsvetaren Jenny Madestam i en intervju med Nyheter24

Magdalena Andersson 

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) är en stark kanditat, menar Madestam. 

– Många ser nog henne som en självklar efterträdare, eftersom hon haft en sådan central roll i regeringen.

Madestam förklarar att Andersson ses som stabil samt att hon inte har några "direkta fiender" eller konflikter i partiet. 

– Å andra sidan står hon, enligt många i partiet, för en ganska högerorienterad politik och just nu finns det en önskan hos många i partiet att man ska dra mer åt vänster. Och då är nog inte Magdalena Andersson den främsta personen man kan se. 

Bildkälla: Christine Olsson/TT.

Lena Hallengren

Socialminister Lena Hallengren har varit mycket framstående under pandemin och är "naturligtvis" en partiordförandekanditat, enligt Madestam. 

Bildkälla: Marko Säävälä/TT.

Anders Ygeman 

En annan kandidat är Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman

Ygeman har även tidigare varit inrikesminister. 

Bildkälla: Stefan Jerrevång/TT.

Mikael Damberg 

Även inrikesminister Mikael Damberg har varit mycket synlig under regeringens hantering av pandemin, och är en kandidat, enligt Madestam. 

Bildkälla: Stefan Jerrevång/ TT.

"Alla är nog väldigt intresserade"

Jenny Madestam tror att alla eventuella kandidater är väldigt intresserade av att ta över statsministerposten. Några andra som skulle tänkas vilja ta Löfvens plats är justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och näringsminister Ibrahim Baylan.

– En annan person är också Annika Strandhäll, som förvisso inte sitter i regeringen nu, men som har en riksdagsplats och har varit statsråd tidigare, säger Madestam. 

Statsvetaren Jenny Madestam. Bildkälla: Jessica Gow/TT.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!