Bland det svenska folket finns det tydliga preferenser för hur en korv med bröd ska se ut.
Bland det svenska folket finns det tydliga preferenser för hur en korv med bröd ska se ut. - Foto: Cottonbro/Pexels och Erik Nylander/TT

Undersökning: Så ska en korv med bröd se ut – enligt svenskarna

En korv med bröd må låta enkelt, men en ny Sifo-undersökning visar att det finns minst sagt spretiga uppfattningar om vad denna anrättning ska innehålla i form av typ av korv, tillbehör och omslutande bröd.


En ny Sifo-undersökning, genomförd på uppdrag av Circle K, visar att genomsnittssvensken äter totalt 60 korvar per år – och att det svenska folket har tydliga preferenser för vad som utgör den ultimata korven med bröd.

Både typ av korv, vilket bröd den serveras i och tillbehören man toppar den med spelar roll.

Svenskarnas favoritkorv

Den korv som svenskarna föredrar i sitt korvbröd är chorizo (47 procent), tätt följd av "vanlig grillkorv" (42 procent) och därefter alternativet "kokt korv/wienerkorv" (35 procent).

På fjärde respektive femte plats hittar vi Kabanoss (28 procent) och övrig "smaksatt korv" (27 procent).

Foto: Janerik Henriksson/TT

De veganska och vegetariska alternativen föredras av betydligt färre – endast nio procent av svenskarna. 

Men undersökningen, som baserades på 3347 intervjuer med ett representativt urval av Sveriges vuxna befolkningen, visar också att korvpreferenserna varierar beroende på region.

I exempelvis Uppsala, Stockholm och Västerbotten föredrar man kryddstark korv i högre utsträckning än i övriga landet.

Olika brödfavoriter runtom i landet

De regionala skillnaderna är också uppenbara vad gäller vilket bröd man föredrar. 

I Västerbotten är det till exempel bara elva procent som föredrar briochebröd, samtidigt som 34 procent i Halland favoriserar just den typen av bröd. 

På samma sätt skiljer sig Jämtland från övriga Sverige vad gäller uppskattningen för tunnbröd. Hela 37 procent av jämtlänningarna vill ha tunnbröd runt sin korv – medan riksgenomsnittet ligger på 17 procent.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Klassiska tillbehör går hem

Nog för att brödet är viktigt, men ännu viktigare visar sig tillbehören vara.

– Brödet är en vattendelare, men det avgörande efter själva korven är ändå tillbehören, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Här finns en uppsjö av bestämda åsikter och krav, men de klart viktigaste för att göra så många nöjda som möjligt är senap, ketchup och rostad lök.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Faktum är att senap föredras av 80 procent och därmed kniper förstaplatsen bland tillbehören, medan 78 respektive 65 procent föredrar ketchup och rostad lök.

Andra favoriter bland tillbehören är picklad lök, surkål och srirachamajonnäs. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om korv med bröd?