Många samlades vid Mynttorget för manifestationen mot gängvåldet.
Många samlades vid Mynttorget för manifestationen mot gängvåldet. - Foto: Duygu Getiren Maden/TT

Mammor i protest mot dödliga gängvåldet: "En nationell kris"

Det eskalerande gängvåldet måste få ett stopp – och det nu. Det var budskapet vid den stora manifestationen på Mynttorget under torsdagen.
– Vi blöder. Vi håller på att förlora en generation, säger Carolina Sinisalo, vars son blev mördad i Akalla 2016.


Under torsdagseftermiddagen anordnades en omfattande manifestation utanför Sveriges riksdag. Många av de på plats var mammor, pappor, syskon och vänner till de som fallit offer för gängvåldet i Järvaområdet i norra Stockholm.

Budskapet var tydligt: det räcker nu.

Demonstranterna: "Vi blöder"

Att stoppa skjutningarna, det måste göras. Men många på platsen uppgav att det krävs politiska åtgärder mot de problem som ger upphov till skjutningarna.

– Vi har alldeles för lite politiker som bor i förorten. De behöver involvera folket. Vi har en riksdagsledamot som bor i Järva, säger Carolina Sinisalo, vars son sköts till döds i Akalla för fem år sedan, till TT och fortsätter:

– Det är en nationell kris, det skjuts i Borås, i Uppsala. Överallt. Det är en kris, vi blöder. Vi håller på att förlora en generation.

Gav kravlista till Mikael Damberg

I samband med manifestationen fick inrikesminister Mikael Damberg (S), som var på platsen, en kravlista. Denna innehöll bland annat krav på förebyggande åtgärder såsom utökad läxhjälp till elever i resurssvaga områden.

Man krävde också hårdare tag mot drogkonsumenter i de mer välbärgade områdena i Stockholm.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!